La cea de-a V-a editie a Festivalului castravetilor de la Micherechi-Ungaria, care se va desfasura in zilele de 11 si 12 august, vor fi prezenti doi artisti de o factura speciala: un umorist de exceptie, Ion Barbu si un cantaret din frunza, Nucu Pandrea, informeaza ICR.

Ion Barbu va vernisa expozitia sa de caricatura si fotografie din proiectele „Periferia culturala a Europei”si „Colonia Rasa-Plansa” chiar la deschiderea Festivalului Castravetilor, insa participarea sa are ca tinta surprinderea cu umor a comunitatii micherechene pentru un spectacol de imagini la final.

Micherechi este un sat situat la granita romanesca la 35 de Km de Bekescsaba si la 10 km de Gyula unde locuiesc etnici romani.

Primarul a pornit in 2003 aceasta sarbatoare estivala cu gandul de a reuni familiile imputinate in jurul unor traditii. In acest an micherechenii vor juca impreuna cu ansambluri folclorice din Ungaria si Romania, vor aplauda formatiile Garazs, Crystal si Blades, vor rade cu TVR Cluj, Stefi si Zsizsi si vor acorda premii la concursul gastronomic, cat si celor mai buni gospodari.

O alta manifestare desfasurata in Ungaria si care a capatat notorietate si peste hotare este Festivalul de la Sziget. La editia din acest an ICR Budapesta a invitat Luna amara, formatie de rock alternativ din Romania care va concerta in 14 august pe scena Bahia, la orele 21.30.

Formatia clujeana (Nick Fagadar-voce, Petru Gavrila-chitara, Mihnea Blidariu-trompeta, Sorin Moraru-bass, Razvan Ristea-tobe), avand la activ peste 150 de concerte, se afla pentru a doua oara in programul Festivalului de la Sziget, iar prezenta ei repetata se datoreaza stilului incisiv, care a dat de furca diverselor tentatii de cenzura oficiale.

Formatia se autodefineste astfel: "Departe de a fi o colectie de frustrari, dileme si declaratii programatice fara noima, Luna Amara e o stare de spirit. Intre drog si antidot, am ales luciditatea, cu toata drama ei. Si poate ca dincolo de asta, Luna amara e un exercitiu de libertate".

Festivalul de pe insula budapestana reuneste in fiecare vara zeci de mii de tineri din Europa, dintre care romanii, cehii si slovacii sunt constant cei mai numerosi, se arata in comunicatul ICR.