In intervalul ianuarie-iunie 2007, Aviva a inregistrat un profit operational de 1,54 miliarde de lire sterline, in scadere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, anunta agentia de presa Reuters, care citeaza compania britanica.

Profitul diviziei de asigurari generale a scazut cu 34%, la 560 milioane de lire sterline, determinat de cheltuielile de 235 milioane de lire inregistrate pentru acoperirea pagubelor provocate de inundatiile din luna iunie si de furtuna Kyrill, produsa in ianuarie.

Cu toate acestea, raportul dintre costuri si primele subscrise s-a plasat la 97% pe fondul evolutiei favorabile a operatiunilor din Europa. Profitul operational din aceasta regiune a crescut anul acesta cu 17%, ajungind la 582 milioane de lire, sustinut fiind de cresterea cistigurilor din Franta si Olanda.

In schimb, Aviva a obtinut o pierdere operationala de 14 milioane de lire pe pietele din Romania, Cehia, Ungaria, Rusia si Turcia, rezultat dublu fata de cel aferent primului semestru din 2006, in urma costurilor de dezvoltare. Aviva este prezenta pe piata romaneasca prin filiala Aviva Asigurari de Viata.

Vinzarile de asigurari de viata si de pensii au avansat cu 45% pe aceste piete, ajungind la 175 milioane de euro.

La nivelul intregului grup, vinzarile au totalizat 19,29 miliarde de lire, in crestere cu 25% fata de primul semestru din 2006, evolutie influentata de cresterea de 51% raportata pe piata americana, precum si de majorarea cu 14% a vinzarilor din Europa continentala, unde grupul a incheiat, in ultimele luni, mai multe acorduri de distributie.

Pe segmentul asigurarilor de viata, profitul operational a crescut cu 24%, la 1,25 miliarde de lire, influentat, de asemenea, de rezultatul obtinut in SUA.