200 de japonezi vor putea sa-si achite cumparaturile folosindu-se de un deget. Compania japoneza Hitachi vrea sa duca platile intr-o noua era si a anuntat ca lucreaza la o metoda prin care sa le permita oamenilor sa plateasca prin simpla folosire a unui deget.

Sistemul prototip de scanare a degetelor, pregatit deja la scara experimentala, foloseste tehnologia biometrica (n.r. - metoda de cercetare a fenomenelor biologice prin masuratori efectuate asupra fiintelor vii) pentru a detecta capilarele din degetul unui individ, care formeaza o retea unica la fiecare persoana.

Noul sistem dezvoltat de Hitachi ii permite unui client sa-si apropie pur si simplu degetul de un dispozitiv de scanare, care va crea o imagine a retelei de capilare ce va fi comparata ulterior cu cea stocata de sistem. In cazul in care se potriveste, suma dorita va fi eliberata automat de banca.

Astfel, aceasta modalitate de plata va putea inlocui in viitor obisnuitele carduri de debit ori de credit.

Firma Hitachi, care a dezvoltat tehnologia in colaborare cu producatorul de carduri JCB Co. Ltd., anunta ca acest mod de plata va beneficia de o securitate deplina. „Cresterea nivelului de folosire a cardurilor de credit va determina bancile sa apeleze la tehnologia biometrica, si care este foarte sigura, pentru a preveni fraudele”, a anuntat compania.

Integral in EvZ

de Adrian Popa