Majorarile salariale si cresterea pensiilor se pot intoarce anul acesta impotriva romanilor. Mai precis, dobinda la credit se va mentine la niveluri ridicate. Pentru a contrabalansa efectele negative ale cheltuielilor guvernamentale ridicate, Banca Nationala ar putea reveni, dupa mai multe luni de relaxare, la o politica monetara restrictiva.

„Am observat o stare de euforie fata de cheltuielile de la bugetul Romaniei. Este timpul ca BNR sa actioneze pentru calmarea acestei euforii“, a declarat pentru Reuters, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Iar BNR nu poate interveni decit prin pirghiile care tin de politica monetara.

„Banca Nationala nu poate interveni direct in politica Guvernului, insa o poate face indirect. BNR poate sa revina la o politica monetara mai restrictiva“, ne-a explicat analistul economic Liviu Voinea. O politica monetara mai restrictiva ar putea insemna si mentinerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor la niveluri ridicate si implicit, un cost al creditarii mai mare.

„Interventia BNR ar insemna in primul rind sa nu mai diminueze dobinda de politica monetara. In al doilea rind, BNR ar putea sa nu mai diminueze rezervele minime impuse bancilor asa cum avea in plan. Sub presiunea cheltuielilor guvernamentale in crestere, BNR nu isi va mai permite sa dea drumul la bani in piata“, spune Voinea.

Aceleasi modalitati de intrventie le identifica si consilierul guvernatorului. „BNR nu poate interveni decit prin pirghiile specifice politicii monetare. Are la dispozitie dobinda-cheie, cursul de schimb si celelalte puncte de absorbtie“, ne-a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Banca centrala a redus dobinda de politica monetara de la 8,75 pina la 7% pe parcursul acestui an. Rezervele minime impuse bancilor au ramas insa la cel mai ridicat nivel din Europa. Bancile romanesti depun 40% din depozitele atrase in valuta si 20% din cele in lei in rezervele Bancii Nationale.

Pentru ca diferenta dintre dobinda oferita clientilor si cea primita de la BNR este foarte mare bancile sustin ca dobinzile nu vor scadea semnficativ pina nu se reduc rezervele. Cresterile salariale importante, majorarea pensiilor si cheltuielile generate de apropiata campanie electorala pentru alegerile europarlamentare sint principalele motive de ingrijorare pentru banca centrala.

Integral in Cotidianul