In luna august isi face aparitia curentului de meteori Perseide. Pentru Perseide perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent, si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus, informeaza Observatorul Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’.

Maximul curentului va veni pe 13 august, intre orele 8 si 11, ora Romaniei. In aceasta perioada se vor obsereva cei mai multi meteori. Chiar daca la noi va fi zi, in noaptea de 12-13 august vom putea vedea multe stele cazatoare. Cea mai buna perioada de urmarire este dupa miezul noptii pana dimineata..

Urmarind bolta cereasca vor putea fi vazute stelele si Calea Lactee. Uneori o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele, informeaza Observatorul Astronomic..

Zilele acestea Pamantul intalneste, in drumul sau prin spatiu, meteoroizii care circula pe orbita cometei Swift-Tuttle. Intalnirea anuala a Pamantului cu acesta densitate de materie interplanetara determina aparitia unei ploi de meteori numita Perseide, dupa numele constelatiei Perseu, locul unde se afla radiantul acestui curent de meteori.

Acest eveniment determina aparitia cu o frecventa din ce in ce mai mare a „stelelor cazatoare”, care va atinge faza maxima in noaptea de 12 spre 13 august, cand se asteapta sa fie vazuti pana la 80-100 de meteori pe ora. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 10-20 de meteori pe ora.

Observarea meteorilor se face cu ochiul liber, din zone cu cer curat lipsit de poluare luminoasa, situate in afara oraselor, in fiecare seara, dupa orele 22 pana dimineata.

Dupa data de 13 august frecventa meteorilor va scadea treptat, dar activitatea va fi destul de buna inca 2-3 nopti dupa aceasta data.

Observatorul Astronomic va fi deschis toata noaptea de 12-13 august, incepand cu ora 21.