Trasul la masea e un obicei care se transmite de la o generatie la alta. Bem de suparare, de bucurie, de plictiseala. Un studiu recent arata ca suntem printre primii consumatori de alcool din Europa.

Un studiu recent realizat de „Institutul britanic de studii privitoare la alcool” arata ca ne clasam in primele cinci locuri in topul natiilor care „dau pe gat” substante etilice, alaturi de alte patru state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, adica Ungaria, Slovacia, Cehia si Lituania.

Analiza arata ca la noi se beau anual mai mult de 18,5 litri de alcool pur pe cap de locuitor, media statelor din Uniunea Europeana fiind de 15 litri.

Bem din orice motiv: de bucurie, de suparare, cand sarbatorim, cand ne intalnim si orice situatie poate deveni un bun prilej pentru un pahar sau mai multe.

Bautul e aproape o traditie

Sociologii spun ca bautul la romani poate fi considerat aproape o traditie, pastrata de la o generatie la alta. Ingrijorator nu e doar faptul ca bem mult, spun specialistii, ci mai ales ca bem alcool de proasta calitate.

„Romanii nu consuma bauturi foarte tari, ci cu un grad scazut de alcoolemie, precum berea sau vinul. Toate insa ieftine sau facute in conditii improprii”, spune sociologul Marius Pieleanu. Dintre afectiunile pe care le provoaca alcoolul, cele mai periculoase sunt cancerul, TBC-ul, dar si impotenta la barbati.

Un traseu prin barurile Capitalei se poate dovedi ametitor. Gustul romanilor pentru alcool difera in functie de medii si clase sociale, iar prapastia dintre Vig 2000 SRL din Bucur Obor, unde imparateste coniacul Unirea, si Hotelul Intercontinental, „stropit” difuz cu vinuri spaniole Mendoza, arata ca de baut se bea peste tot.

Concluzia finala a venit de la Bazalau, client fidel la non-stopul Otaseanu din Teiul Doamnei: „Da’ ce, avem nevoie de motive ca sa ne troscanim?”.

Stratul 1. „Noi suntem oamenii strazii”

Domnii Pavel Cristian si Toma Marian sunt persoane foarte matinale. Au un program strict de intretinere sanatoasa a organismului, de la care nu se abat decat poate cu doua-trei sute de votca cu spirt.

Totul incepe la ora sase, in zorii zilei, la buticul din colt, la Obor: „O sutica de palincuta, pe stomacul gol. Bun. Ca sa ne revenim, mergem la o plimbare in aer curat. Ni se face foame. Bun. Mergem si luam ceva. Dupa, merg foarte bine alte sute de votca, amestecate cu spirt. Spirt medicinal, exact.

Acum, ca sa ne pastram potentialul energetic, ne intoarcem in acest parc unde ne gasim si ne odihnim. Cand ne trezim, o luam de la capat”.

Pavel povesteste ca drama vietii sale a fost cauzata de fosta consoarta, care l-a parasit si i-a furat toti banii din cont. Asa a ajuns el, din expert tehnician 1 pe tara, om al strazii. Zice ca are si apartament, in Pantelimon (asta i-a mai lasat „nenorocita” din cele trei apartamente si o vila), dar de ce sa stea acolo. Singur? „Noi suntem oamenii strazii...”

Stratul 2. Berea merge cu mici

La mare cinste in pietele care se respecta, deci si in Obor, sunt micii fripti pe gratarel, dar mai ales berea racoroasa, ca sa-i stingi. O umbrela deasupra si ceva mese de lemn murdar dedesubt pot fi garantul succesului pentru „investitor”.

13 milioane pe zi, vanzari numai pentru bere, nu e putin lucru. Vanzatoarea spune ca, la o zi ploioasa, suma se injumatateste, dar tot nu miroase a faliment. Mesele sunt pline-ochi de alde pierde-vara, de muncitori plecati la serviciu de dimineata, uitati in fata halbei, de pirande cu familionul dupa ele. Se mananca, dar mai ales se bea.

La Vig 2000 SRL, scris cu roz fosforescent, se dau cel mai bine coniacul Unirea, dar si alte spirtoase. Bala Mihai, la 56 de ani, prefera de la Vig berea Ciucas: „E facuta cu apa de izvor, e sanatate curata”.

Ce parere are despre bautura la romani? „Unul se duce la medic si primeste urmatorul tratament: la fiecare masa, un paharel de vin. asta intra intr-un bar, ia toate mesele la rand si comanda cate un pahar la fiecare.”

La urmatorul geamlac cu iz de consignatie falimentara, vanzatorul zice ca cel mai bine vinde votca Imperial. Explica afectat acest aspect, cu un cap pe tejghea, sub geamul aburit de caldura din piata, la modul cel mai literat posibil: „Aceasta este o zona de boschetari. In consecinta, vindem foarte bine votca Imperial, la cincisprezece mii suta”.

Stratul 3. „La Otaseanu vin alde Harap, Tuliu, io Bazalau si Fred”

Mai la vale, un domn cat o casa, pe numele sau Bazalau, vinde carti de colorat pentru copii. Despre aventurile sale in lumea alcoolului are ce povesti. „Ne intalnim la non-stop Otaseanu, la Teiul Doamnei. Vin alde Harap, Tuliu, io Bazalau si Fred. Cand ne apucam de lichioare si votci, e de cursa lunga.”

Viorel Mardare este din Popesti-Leordeni, a venit in Bucuresti cu treaba si s-a oprit sa se linisteasca la o bere, doua, trei, intr-o spelunca din Piata Sudului. Degeaba, berea de azi nu mai e ce era odata. „Inainte de Revolutie, cea mai buna era berea aia de la Solca, facuta de tarani, cu hamei. Avea parfum, nu ca astea. Cu doua halbe erai si satul, si baut”.

Pe cand era barman in tinerete, „facea” cazinoul din Eforie Sud si Majesticul din Mamaia. Atunci se bea fin, zice, nu ca acum, cu tot felul de chimicale si coloranti: „Serveai un rom Jamaica sau un pippermint. Chiar si coniacul Triumf era o bautura foarte buna, aromata... Ehei... Ce viata!”.

In Piata Sudului, vanzarile cele mai mari in baruri se inregistreaza la coniacul Unirea, coniacul Arad si Athos, dar si la bere si vin.

Stratul 4. Lumea buna prefera vinurile de calitate superioara

Muzica chill out, fotolii relaxante din piele, seara adormita a orasului prin geamul de la etaj. Barul Hotelului Rembrandt din centrul vechi isi intampina calin clientii, dar ii trimite civilizat la plimbari sau cine dupa ora 22.00. Inainte de a pleca in oras, clientii prefera sa guste vinurile negre seci, Prince Mircea sau Prince Matei, la 800.000 sticla, si whisky, ca Johnny Walker sau JB.

Dar este mai mult un degustat decat un baut propriu-zis. „Aici vii sa te linistesti inainte de cina. Se bea fin, usor, putin.”

Intercontinentalul primeste lume buna, se stie. Businessmeni, turisti straini, oficialitati se delecteaza la barul hotelului cu vin alb si rosu, dar si gin si votca tonica. Stefan Teodor, barman, spune ca foarte cautate de clienti sunt vinurile spaniole Mendoza, de calitate superioara, vinurile albe Premius Bordeaux, precum si ginul Bombay. Rari clientii care prefera sucuri.

integral in EvZ