Motivul alegerii: a fost compania care a generat scaderea accentuata a burselor de joi si vineri. BNP a anuntat joi, inainte de deschiderea sesiunii de tranzactionare, ca a suspendat retragerile de bani din 3 fonduri gestionate, de tip hedge, cu investitii in piata sub-prime.

In acelasi timp, BNP a anuntat si incetarea calcularii valorii activului net pentru aceste fonduri, din cauza evaporarii lichiditatii din piata si, automat a evaluarii pozitiilor deschise. BNP a fost prima mare institutie financiara din Europa care a anuntat ca are probleme cu fondurile de investitii gestionate si, automat, investitorii s-au temut ca acest “virus” se va raspandi.

Dupa falimentul recent al American Home Mortgage din Statele Unite si crah-ului a 3 fonduri gestionate de Bear Stearns, criza de lichiditate deja persistenta in piata s-a accentuat si, ca urmare, Banca Centrala Europeana, urmata apoi de Federal Reserve si alte banci centrale, au injectat in piata monetara peste 200 de miliarde de dolari, pentru asigurarea lichiditiatii in sistemul financiar.

Cotatia BNP a scazut cumulat in sesiunile de joi si vineri peste 7,5% la 78,97 euro.

dezbate pe blogul lui Moldovan