Szasz Jeno a declarat pentru NewsIn ca seful statului i-a garantat, intr-o discutie privata, ca institutiile statului vor functiona corect in momentul prezentarii la tribunal a cererii de inregistrare a UCM ca partid politic.

Presedintele Uniunii Civice Maghiare a mai spus ca Basescu a fost de acord si cu ideea pluralismului politic in comunitatea maghiara.

Szasz Jeno a abordat aceste probleme in cadrul discutiilor pe care cei doi le-au avut la finele saptamanii trecute, la Odorheiu Secuiesc.

Basescu a avut si sambata o intalnire cu autoritati din judetele Harghita si Covasna, unde si-a petrecut o saptamana de vacanta. „I-am prezentat lui Traian Basescu necesitatea existentei unui pluralism politic si pentru comunitatea maghiara.

I-am vorbit despre faptul ca episcopul Tokes va participa la alegerile europarlamentare cu aproape 140.000 de semnaturi si i-am spus ca am strans semnaturile pentru ca UCM sa se inregistreze ca partid.

Ceea ce presedintele Basescu ne-a garantat este ca institutiile statutului vor functiona corect", a declarat Szasz Jeno, citat de NewsIn.

El a precizat ca exact acesta este raspunsul pe care il asteptau liderii Uniunii de la presedinte.

Potrivit liderilor UCM, existau anumite informatii po?tri?vit carora UDMR ar in?tentiona obstructionarea inregistrarii Uniunii. Scopul UCM - autonomia teritoriala UCM a reusit sa stranga semnaturile necesare pentru a se inregistra ca partid din 18 judete si Municipiul Bucuresti, si intentioneaza sa faca acest pas in a doua parte a lunii septembrie.

UCM a aparut ca o alternativa la UDMR si la politica sa, iar scopul sau principal este obtinerea autonomiei teritoriale.

Un demers similar a avut loc si inaintea alegerilor din 2004, insa tribunalul nu a acceptat inregistrarea organizatiei, premierul de la acea vreme, Adrian Nastase, pronuntandu-se public impotriva acordarii de statut oficial unor astfel de organizatii, care, in opinia sa, erau neconstitutionale in conditiile in care militeaza pentru autonomie teritoriala.

Integral in Adevarul