Banca Centrala a Japoniei a anuntat, luni, ca va introduce in sistemul bancar aproximativ cinci miliarde de dolari (600 de miliarde de yeni), pentru a preveni o posibila lipsa de lichiditati dupa criza creditului imobiliar (cu risc ridicat) din Statele Unite, care a provocat grave tulburari bursiere la nivel mondial la sfarsitul saptamanii trecute.

Dupa acest anunt bursa din Tokyo s-a deschis cu crestere modesta a valorii actiunilor. Principalul indice, Nikkei, a inregistrat o crestere de 0.48% dupa caderea spectaculoasa de vineri de 2,37 procente.

Banca Japoniei a luat aceasta decizie dupa ce numeroase alte banci centrale, inclusiv Banca Centrala Europeana, au intervenit cu zeci de miliarde de euro si dolari pe piata bancara privata pentru a ajuta la diminuarea efectelor crizei internationale a creditelor.

Analistii spun ca daca lipsa de lichiditati se mentine va provoca probleme economiilor per ansamblu, intrucat companiile nu vor avea fonduri pentru a-si finanta activitatile de productie.

Criza din Statele Unite, propagata apoi in intreaga lume, a fost provocata de o banca pariziana: BNP Paribas a suspendat trei fonduri destinate investitiilor in titluri financiare garantate prin active, fonduri de 1,6 miliarde de euro. Ulterior au iesit la iveala si problemele din sectorul american al creditelor ipotecare care a determinat bancile private sa opreasca acordarea de credite.

Efectele s-au resimtit si la Bucuresti, Bursa de Valori incheind sedinta de vineri cu pierderi importante, iar moneda nationala s-a depreciat cu 0.59% pana la valoarea de 3,1890 lei/euro.