Comandantul aviatiei militare pentru misiuni lungi, general-maiorul Pavel Androsov, a declarat ca aparatele rusesti au reluat zborurile in raioanele de patrulare a fortelor aeriene ale SUA. O informatie optimista pentru conducerea armatei, comenteaza Nezavisimaia gazeta, mai ales ca, in ajun, fusese anuntata o marire a fondurilor destinate pregatirii pilotilor.

Datele bugetului federal pe anii 2008-2010 evidentiaza o crestere stabila a cheltuielilor militare, care, pe ansamblu, vor reprezenta 2,6% din PIB.

Anul viitor, noteaza NG, va constituie o exceptie, cu 2,73% din PIB. Relativ putin. In SUA, aceasta componenta a bugetului national se ridica la aproximativ 3.5% din PIB. In Georgia - 5% din PIB. De unde reiese ca, in cifre, Rusia cheltuie mai putin.

E adevarat, trebuie tinut cont de faptul ca, daca anul acesta PIB este estimat la 31.2 trilioane ruble, in 2010 valoarea lui va fi substantial mai mare - de circa 45 trilioane ruble. Prin urmare, bugetul se va dubla, practic.

Ceea ce nu inseamna si rezolvarea tuturor problemelor militarilor, in special a celor sociale.

In primul rand, enumera NG citand declaratiile vicepresedintelui comisiei senatoriale pentru aparare si securitate, Vladimir Melnikov, „este vorba de datoriile ministerelor de forta la achitarea hotararilor judecatoresti legate de plangerilor militarilor care si-au facut datoria fata de patrie in puntele fierbinti”.

De exemplu, numai Ministerul de interne trebuie sa plateasca 10 miliarde de ruble. In al doilea rand, este politica incorecta promovata de Ministerul apararii din punctul de vedere al remunerarii ofiterilor care lucreaza in aparatul central si al celor „de pe campul de lupta”. „Discrepanta se mentine, din pacate. Este o nedreptate care trebuie urgent remediata”, atrage atentia Melnikov.