Bombardati cu mesaje promotionale care asaza pelicula in rand cu povestile din Narnja sau chiar cu Harry Potter, cu care este si contemporan pe ecrane, spectatorii „trec” podul catre Terabithia cu idei preconcepute, fapt care se poate lesne constata dupa numarul mare de copii prezenti in sala.

Nu exista niciun dubiu, filmul este cu, despre si pentru copii. Numai ca se deosebeste simtitor de alte productii de gen, iar aceste deosebiri trebuie contabilizate la plusuri.

Filmul in sine este o pledoarie emotionanta despre prietenie, inocenta, vise, despre o lume pe care un suflet de copil si-o poate crea departe de necazurile vietii cotidiene.

Desi nu puteau fi eliminate total, creaturile fantastice, de basm, au fost folosite cu parcimonie, lasand senzatia unei mese sanatoase in care au fost acceptate, de dragul copiilor, si cateva farame de junk-food. Oricum, povestea si dialogurile detin suprematia, si nu efectele speciale.

Apoi, desi scenariul nu putea evita cliseele specifice vietii pre-adolescentine la scoala, exista un moment de cumpana, neasteptat, o intorsatura care-i va lasa pe cei mici cu gura cascata si cu siroaie de lacrimi pe obraji.

Asa ceva, in totala contradictie cu apetitul americanilor pentru happy-end-uri, este destul de greu de imaginat intr-un film pentru copii, dar cu siguranta aduce un plus semnificativ de valoare pentru spectatorul adult. Sau poate s-a dorit o justificare in plus, foarte puternica, pentru evadarea in taramul tainic creat de imaginatia eroului nostru.

Desi nu-i deloc usor sa pui in creuzet ingrediente precum actori-copii cu roluri principale, peisaje de basm si efecte speciale, regizorul ungur Gabor Csupo, practic necunoscut publicului larg, a reusit un dozaj excelent, astfel ca filmul, desi ridica numeroase probleme de ordin filosofic, curge lin si ii captiveaza deopotriva pe cei mici si pe cei mari.

Finalul este lasat liber perceptiei fiecaruia, asa ca veti pleca de la cinematograf tristi, nostalgici, optimisti sau pur si simplu cu senzatia ca ati vazut un film frumos.

Podul catre Terabithia

SUA, 2007

Regia: Gabor Csupo

Scenariul: Jeff Stockwell, dupa un roman de Katherine Paterson

Distributia: Josh Hutcherson, AnnaSofia Robb, Zooey Deschanel, Robert Patrick, Bailee Madison

Fantastic, 95 minute

Rating IMDB: 7,5/10

Rating SFin: 8/10