Una din cele mai recente aparitii in colectia Raftul Denisei, la editura Humanitas, este un a bestseller german, Masurarea lumii, de Daniel Kehlmann. Editia originala a cartii Masurarea lumii a atins tirajul de

1 000 000 de exemplare, mentinandu-se timp de 35 de saptamani pe primul loc in topul vanzarilor din Germania, iar cartea a fost tradusa in 37 de tari, informeaza editura.

Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, doi tineri germani si-au pus in gand sa masoare lumea. Unul dintre ei, Alexander von Humboldt, infrunta pericolele -- strabate jungla si stepele, navigheaza pe fluviul Orinoco, gusta otrava, numara paduchi, se taraste prin grote, escaladeaza vulcani, are de-a face cu monstri marini si canibali.

Celalalt, matematicianul si astronomul Carl Friedrich Gauss -- care, desi nu concepe viata fara femei, sare din pat in noaptea nuntii ca sa-si noteze o formula --, o tine una si buna, fara sa se clinteasca din Gotingenul de bastina, cum ca spatiul ar fi curb. Batrani, celebri si un pic nastrusnici, cei doi se intalnesc in 1828 la Berlin.

Dar nici nu coboara bine Gauss din trasura sa, si amandoi se ratacesc in labirintul politicii germane de dupa caderea lui Napoleon.

Un roman filozofic de aventuri, ale carui forta si stralucire sunt de-a dreptul nemaiintalnite.