Intre timp, in formatiunea condusa de Mircea Geoana atmosfera s-a tensionat. Potrivit unor surse din partid, sambata a mai avut loc o intalnire a liderilor locali ai PSD la Mamaia, iar Mircea Geoana ar fi fost somat, in termeni ultimativi, sa rupa relatiile cu PNL.

Grupul, din care ar face parte 12 sefi de consilii judetene (e vorba, intre altii, de Marian Oprisan de la Vrancea, Liviu Dragnea de la Teleorman si Nicusor Constantinescu de la Constanta) i-ar fi cerut lui Mircea Geoana ca partidul sa depuna o motiune de cenzura. “Rasculatii” l-ar fi amenintat pe seful PSD ca, daca n-o va face, ii vor retrage sprijinul la sefia partidului.

Sedinta care incepe marti la Bran are loc si pe fondul racirii relatiei cu asa numitul grup de la Cluj.

Geoana mai are pe cap si chestiunea sustinerii politice a lui Ion Iliescu, chestiune solicitata public de Marian Vanghelie, unul din liderii apropiati de fostul presedinte. Or, Iliescu se afla la un pas de trimiterea in judecata in dosarul mineriadei 13-15 iunie, ceea face orice declaratie de sustinere extrem de riscanta pentru imaginea partidului.

Principala problema este ca, din cauza colaborarii cu liberalii, PSD este asociat ca partid de guvernare. Or, PSD, in loc sa creasca in sondaje de pe terenul opozitiei, stagneaza la 20 de procente, cat avea de exemplu si acum un an.

Inaintea intalnirii de astazi de la Bran, Mircea Geoana a incercat sa mai tempereze nemultumirile interne. Geoana a declarat, intr-un interviu, ca succesele PSD ar fi umbrite de o anumita ambiguitate in perceptia partidului care ar trebui curmata.

“PSD nu are acelasi drum cu PNL”, a mai spus Geoana, insa nu e clar daca, in afara de delimitarile declarative, partidul sau va trece la actune si va ataca Guvernul Tariceanu cu o motiune de cenzura.

De pilda, unii colegi de opozitie se arata sceptici. Liderul PD, Emil Boc a compat chiar motiunea de cenzura despre care se vorbeste in PSD cu povestea lui Niculita Minciuna, in sensul ca pesedistii ar fi anuntat deja de prea multe ori ca ii vor retrage sprijinul cabinetului Tariceanu II.

“Din ceea ce vedem, fratia de guvernare dintre PNL si PSD, foarte greu ii mai credem, pentru ca, in acest moment, dincolo de interesele politice, exista si multiple interese economice care leaga PSD de PNL, iar ei trebuie in continuare sa isi asume responsabilitaea dezastruoasa a acestui act de guvernare”, a declarat astazi liderul PD, Emil Boc.

El a mai spus ca Partidul Democrat va sustine orice motiune de cenzura impotriva Guvernului.

Totusi, este greu de crezut ca PSD va depune o motiune de cenzura, asa cum solicita unii lideri prin declaratii publice, cit timp partidul ar obtine in urma unor alegeri anticipate mai putine locuri in parlament decit are acum. O situatie de care liberalii sunt perfect constienti.

Prin urmare, unii lideri PNL, ca Puiu Hasotii, invita pur si simplu PSD, “daca are curaj”, sa depuna o motiune de cenzura. Liberalii sustin public ca n-au nimic de impartit cu partidul lui Geoana si ca nu ii leaga nimic de PSD.

Pe de alta parte, n-ar fi exclus ca amenintrea cu o motiune de cenzura sa faca parte din strategia de negociere a PSD cu liberalii. Surse din partid, citate in presa de astazi, afirma ca Viorel Hrebenciuc va participa si el la intalnirea de la Bran cu scopul de a-si convinge colegii sa astepte ca liberalii sa pluseze la masa negocierilor.

Altfel spus, in schimbul sustinerii cabinetului Tariceanu II pe durata campaniei pentru euroalegeri, PSD asteapta o contraoferta.

(D.T.)