Investitiile, achizitiile si lucrarile de la Hidroelectrica in perioada 2000-2006 sunt afaceri profitabile pentru cei din sistem. Cu banii scursi in jaful de la Hidroelectrica s-ar putea rezolva problema pensiilor”, spune Vlad Ion, fost revizor contabil la Portile de Fier sucursala Turnu-Severin.

Pensionat in februarie 2006, Ion Vlad este hotarat sa demaste „mafia” din Hidroelectrica dupa 30 de ani de activitate in institutie.

Controalele ministeriale nu au confirmat reclamatiile contabilului, iar sefii Hidroelectrica spun ca Ion Vlad este omul liderilor de sindicat si ca acesta „a inceput sa intruchipeze corectitudinea dupa ce nu a mai primit facilitati de la Hidroelectrica”.

Becuri „speciale”

Din 2000 pana in 2006, Ion Vlad a trimis peste 20 de procese-verbale, note de constatare, adrese si sesizari catre Ministerul Economiei, ANAF si politie cu toate „gainariile” constatate la Hidroelectrica si care, adunate, produc pagube de zeci de miliarde.

De notorietate este o nota de constatare a fostului revizor contabil, din iulie 2005, in care acesta atrage atentia asupra „preturilor incredibile” la care au fost achizitionate piesele de schimb pentru retehnologizare, de la firma germana VA Tech Hidro LTD.

Un bec de 60 W costa 2,26 milioane lei vechi bucata, cele de 40 W costau aproape 315.000 lei bucata, un comutator electric costa 118,05 milioane lei, iar un intrerupator de 1.600 A costa 162,88 milioane lei.

Afaceri intre prieteni

Multe dintre afacerile care se deruleaza in Hidroelectrica se bazeaza pe relatia dintre SH Portile de Fier si SC Hidroserv, companie care din 2002 asigura serviciul de mentenanta al uzinei.

„De exemplu, Hidroserv si Portile de Fier au incheiat un contract pentru intretinerea de spatii verzi, care a produs o paguba de 3,6 miliarde din lucrarile care nu au fost facute si din care s-au recuperat banii doar partial”, spune Ion Vlad.

Tot Hidroserv s-a ocupat, potrivit unui raport de audit intern din 2005, de modernizarea unitatii militare din Gura Vaii Portile de Fier (unitatea care asigura paza Hidrocentralei). „Hidroserv a subcontractat lucrarile catre SC Davimar, dar, de exemplu, in loc de usi de lemn s-au facturat usi de termopan, desi Davimar nu produce asa ceva”, spune Ion Vlad.

Paguba este de 1,6 miliarde lei, iar astfel de contracte se bazeaza pe „relatiile bune” la nivel local, spune contabilul.

El ii mentioneaza pe directorul Hidroserv Turnu-Severin, Liviu Mazilu, care este si seful PNL Mehedinti, Pavelescu Teodor, director la hidrocentrala, si Constantin Radoslav, comandantul Politiei Mehedinti. „Sotia comandantului a fost angajata la administrativ in hidrocentrala pentru ca Pavelescu sa fie sigur ca este la umbra”, spune Ion Vlad.

Seful Hidroelectrica nu se sperie

„Avem de-a face cu un scandalagiu care a innebunit trei generatii de ministri”, ne-a spus Traian Oprea, directorul Hidroelectrica despre Vlad Ion. Oprea crede ca fostul contabil a tacut „pana cand nu i s-au mai facut servicii si nu i s-a mai dat masina pentru restaurantul lui”.

Seful Hidroelectrica a spus ca s-au derulat pana acum sapte actiuni de control in urma acuzatiilor revizorului contabil, iar a opta este in derulare, dar „nu s-a constatat nimic”.

Integral in EvZ

de Catalin Balan