Codul rosu va aprinde piata imobiliara: arhitectii prevad inmultirea proiectelor de imobile care garanteaza racoarea pe timp de vara. Dupa ce i-a impins pe romani la umbra, iar pe cei mai ghinionisti i-a bagat in spital, canicula din 2007 ar putea avea un impact major si asupra pietei constructiilor de case.

Pana acum, in mod traditional, grija clientilor si arhitectilor s-a orientat in directia asigurarii confortului termic al locuintei, pe timp de iarna, si a reducerii cheltuielilor pentru incalzire. In prezent insa, se preconizeaza o schimbare radicala.

Potrivit arhitectilor, ea va pune semnul egal intre anotimpuri si va face ca, pentru cumparatorii de case, vara sa fie la fel de importanta ca iarna. Racoarea oferita de interior in timpul caniculei ar putea deveni unul dintre cele mai importante repere ale unui proiect.

„Vara asta va ridica problema „frigului” din casa”

Asa cum rezistenta constructiei este determinata de tipul materialelor care compun structura, temperatura din interior este influentata de compozitia peretilor, de tipul de izolatie exterioara, de asezarea imobilului, dar si de acoperisul casei. In Romania, clima temperata, cu veri calde, dar nu toride, a impus ca regula grija fata de trecerea iernii.

Arhitectii consultati de EVZ au recunoscut insa ca zilele extrem de fierbinti din aceasta vara vor avea darul unei revelatii: „Cred ca vara asta este sezonul care va ridica problema gradului de racoare pe care ti-l asigura o incapere, cand afara sunt 40 de grade C si chiar peste”, e de parere arhitectul Sorin Dragu.

„Nu a existat pana in prezent o grija aparte pentru cat de „frig” va fi in casa vara, pentru ca nici nu am avut parte, in mod constant, de luni atat de fierbinti in aceasta perioada. Lucrurile cu siguranta se vor schimba intr-un fel”, sustine si arhitectul Sorin Dragu.Integral in EvZ