Cele sase numere extrase duminica la Loto 6/49 au starnit discutii aprinse intrucat cinci dintre ele fac parte din aceeasi decada (40-49), scrie EvZ. Un bucurestean a ghicit cele 6 norocoase, dar n-a cazut pe schema, noteaza si Gandul. De asemenea, Cotidianul titreaza ca ciudatul rezultat are o explicatie in cifre: sansa ca, dintre cele sase numere extrase, cinci sa provina din aceeasi decada este de 1 la 278.

Misterul extragerii Loto

Sociologii cred ca explicatia maniei „loto” care s-a declansat in ultima perioada nu poate fi decat „ingrasarea substantiala” a premiului cel mare. „Cand premiul creste, se creeaza o stare de efervescenta.

Acesta este, de fapt, si mecanismul Loteriei: atunci cand se aduna un premiu mai mare, impactul este mai mare si apar jucatori noi care au sansa mai tarziu sa devina jucatori fideli”, ne-a declarat sociologul Mircea Kivu, directorul IMAS.

Potrivit datelor Loteriei, Capitala este regiunea cu cea mai mare „priza” la 6/49, urmata de judete precum Constanta, Iasi, Brasov sau Cluj. Cei mai putini jucatori sunt in judete cu numar mai mic de locuitori, precum Harghita.

Integral in EvZ

Un bucurestean a ghicit cele 6 norocoase, dar n-a cazut pe schema

Un bucurestean a nimerit 6 numere norocoase de la Loto 6 din 49 dar, folosind o schema redusa - cod 58. Din pacate pentru cel care a platit 8 milioane de lei vechi pe bilet, „a prins” cele 6 norocoase printre cele 12 numere jucate, dar nu a cazut pe combinatia castigatoare, desi sansele date de schema erau bune: 14,29 la suta.

Chiar si asa, omul a castigat 6 premii la categoria a II-a si 30 la categoria a III-a, adica 44.000 de euro. E o suma foarte mica, comparativ cu cele 7 milioane de euro reprezentand marele premiu, dar e un castig bun in raport cu investitia.

In ciuda seriei „nebune” de numere de „42 pana la 44”, ce a dus la un nou report record, au fost 84 de insi care au „dat” in cinci din cele 6 numere, dintre care 33 au jucat exact „linia” ce a iesit ca extragerea de duminica.

Integral in Integral in Gandul

Masura ghinionului la Loto: o sansa din 278

Conform unor calcule probabilistice facute pentru Cotidianul de catre matematicianul Dinu Serbanescu de la „Gazeta Matematica“, sansa ca un jucator sa ghiceasca intre cele sase numere extrase exact cinci numere cu aceeasi cifra a zecilor este de 1 la 278, adica de 0,0036.

La o situatie extrema, Ion Chitescu, decanul Facultatii de Matematica si Informatica a Universitatii Bucuresti, a realizat pentru Cotidianul un alt calcul, din perspectiva extragerii intre cele sase numere a fix cinci numere consecutive. „In aceste conditii, avem 3.916 variante posibile de succes pe care le impartim la cele 13.983.816 de variante posibile ce se pot juca la Loto 6/49.

Rezultatul este 0,00028, adica exista o sansa la 3.500“, ne-a explicat profesorul Ion Chitescu.

Integral in Cotidianul