America - tara tuturor posibilitatilor, locul in care chiar si hotii indraznesc sa-si dea in judecata victimele. Site-ul 2spare.com prezinta un top al celor mai ciudate procese de peste ocean. De cativa ani, li se spune premiile Stella, dupa numele unei batranici de 80 de ani, care a dat in judecata lantul de restaurante McDonald’s, dupa ce s-a oparit cu cafea.

Femeia s-a plans ca pe cana nu scria ca bautura este fierbinte si a fost astfel despagubita cu peste o jumatate de milion de dolari.

In fruntea clasamentului - procesul mult discutat anul trecut - Allen Heckard vs. Michael Jordan si Nike. Allen Heckard pretindea ca in ultimii 15 ani a suferit traume emotionale pentru ca lumea il confunda cu Michael Jordan.

El l-a invinuit de acest lucru si pe Phil Knight, fondatorul companiei Nike, caruia i-a reprosat ca a promovat imaginea sportivului de la Chicago Bulls, facandu-l unul dintre cei mai cunoscuti oameni din lume.

„Victima” le-a cerut lui Jordan si lui Phil Knight o despagubire de 832 de milioane de dolari, insa a renuntat, in cele din urma, la acuzatii. Heckard masoara 1,83 metri, mai scund cu aproape doua palme decat celebrul baschetbalist, si poarta aceleasi incaltari ca Michael Jordan, pe motiv ca sunt cele mai confortabile.

Locul 2 - un hot care a stat o saptamana captiv intr-o casa. Dupa ce a intrat sa fure ceva, a vrut sa iasa prin garaj, insa nu a stiut ca sistemul de deschidere era stricat. A avut ghinionul ca usa de acces in casa sa se inchida automat in urma lui si a stat 8 zile blocat in garaj, deoarece proprietarii erau plecati in vacanta. A mancat hrana pentru pisici si a baut suc.

Baiat destept, a dat in judecata societatea de asigurari a proprietarului si a castigat jumatate de milion de dolari. Se intampla in 1998.

Locul 3 - un barbat de 56 de ani, care masura 1 metru si jumatate inaltine si cantarea peste 120 de kilograme. A dat in judecata cateva lanturi de restaurante fast-food pentru ca este obez si are probleme cu inima. Omul sustine ca acestea l-au fortat sa consume mancare plina de grasimi, de 4-5 ori pe saptamana, si nu l-au avertizat ca junk food-ul nu face bine. Judecatorii nu i-au dat, insa, castig de cauza.

Locul 4 - un preot pedofil si-a dat in judecata victima ca l-a dat in vileag. Este vorba de preotul David Hanser, de 70 de ani. Este unul dintre primii preoti catolici implicat intr-un scandal sexual. In 1990, i-a cerut unei victime 65.000 de dolari despagubiri pentru ca era interzis prin contract sa dezvaluie anumite lucruri.

Locul 5 - un proces pe motiv ca doi oameni aveau acelasi nume. Un ziar din Illinois, in loc sa-i livreze banii unui sportiv cu care avea contract, i-a pus in contul unui angajat. Greseala s-a produs pentru ca pe cei doi ii chema la fel. Angajatul a restituit doar 90% din bani.

A oprit insa restul, pana cand cei de la salarizare aveau sa-i dea o explicatie pentru banii care i-au intrat in cont. Conducerea ziarului l-a dat in judecata pentru ca nu a returnat banii.

Locul 6 - o femeie a dat in judecata firma Mazda pentru ca nu i-a oferit informatii despre cum trebuie folosita centura de siguranta. Mary Ubaudi era pasagera intr-o masina care a fost distrusa. Ea a cerut 150.000 de dolari.

Locul 7 - magicienii David Blain si David Copperfield au fost dati in judecata pentru ca nu-si dezvaluie secretele. Partea vatamata? Christopher Roller. El le-a cerut acestora sa-i dezvaluie secretele numerelor de magie, iar daca nu, sa-i plateasca 10% din castigurile lor de-o viata, adica nici mai mult, nici mai putin de 52 de milioane de dolari.

Locul 8 - o companie de telefonie, care a realizat o carte de telefoane, a fost data in judecata de o femeie care a suferit complicatii in urma unei operatii. Michelle Knepper a ales un doctor, din cartea de telefoane, si i-a cerut sa-i faca liposuctie, desi acesta era dermatolog si nu chirurg plastician.

Cand au aparut complicatii, s-a plans ca nu s-ar fi dus la acest doctor, daca ar fi stiut ca nu se pricepe. Asa ca a dat in judecata compania de telefonie si a castigat 1,2 milioane de dolari, plus 375 de mii pentru sot, care a suferit cat timp ea era internata.

Locul 9 - o femeie i-a dat in judecata pe muncitorii care au salvat-o. In timp ce se afla intr-o masina, impreuna cu ginerele sau, Barbara Connors s-a prabusit intr-un lac. Dispozitivele rapide au venit si au scos-o afara vie, insa femeia a suferit leziuni la creier. Ea i-a dat in judecata pe salvatori.

Locul 10 - un barbat a dat in judecata persoana care avea grija de cainele lui. Doug Baker, de 45 de ani si iubea atat de mult cainele, incat ii platea fara sa clipeasca consultatii la veterinar in valoare de 4 mii de dolari, iar atunci cand isi scotea prietena in oras, angaja un „dog-sitter” pentru animal.

Cand patrupedul a disparut, a platit o armata de oameni sa plece in cautarea lui. A angajat chiar si cateva vrajitoare, sa faca descantece.

Dupa doua luni, cand l-a gasit, a dat in judecata dog-sitter-ul si i-a cerut 20 de mii de dolari - cheltuieli cu cautarile, 30 de mii - banii pe care i-a pierdut, lasandu-si afacerile de izbeliste in tot acest timp si 10 mii de dolari pentru pierderea temporara a unei valori inestimabile. In total, 160 de mii de dolari.