O noua ofensiva militara americana, care ii vizeaza pe insurgentii suniti si siinti, a demarat in provincia irakiana Diyala, la nord de Bagdad.

La operatiunea “Lightning Hammer”, care a inceput luni noapte cu un atac aerian, vor participa circa 16.000 de soldati americani si irakieni, iar scopul ei este de a anihila ramura irakiana a Al-Qaida si de a stopa atacurile extremistilor siiti in Irak sustinuti de Iran.

Potrivit Reuters, comandantul trupelor americane, generalul Benjamin Mixon a declarat ca "in iunie si iulie, celulele al-Qaida au fost tulburate si fortate sa se ascunda", din cauza unor operatiuni precedente care s-au incheiat cu succes, insa eforturile trebuie continuate pentru a atinge scopul dorit.

"Avem datoria sa eliminam gruparile teroriste si sa le aratam ca nu mai au unde sa se ascunda, in special in Diyala", a adaugat el.

Purtator de cuvant al armatei SUA, Michael Donnelly, a declarat ca operatiunea nu va intrerupe actiunile din Baqouba, acolo unde fortele americane sustin ca au eliminat membrii retelelor teroriste si extremistii siiti.