Presedintele venezuelean Hugo Chavez a prezentat in Parlament propunerea privind o reforma constitutionala ce, in cazul in care va fi adoptata, va permite un numar nelimitat de mandate prezidentiale. In cazul in care va fi adoptat, noul proiect va modifica onstitutia din 1999 si va pregati tara pentru "socialismul secolului XXI”, transmit agentiile internatonale de presa.

”Nu se va schimba mai mult de 10% din vechea constitutie, insa aceste modificari vor aduce Venezuelei noi orizonturi pentru o noua era”, a declarat Chavez in fata Parlamentului de la Caracas, citat de Associated Press.

Noile modificari ale Constitutiei au ca scop consolidarea pozitiei statului in economie, prin nationalizari in domeniile petrolier, al telecomunicatiilor si al productiei de energie. De asemenea, seful statului sud-american a subliniat ca este necesar sa fie eliminata limita de mandate prezidentiale care l-ar impiedica sa candideze si in anul 2012.

Opozitia il critica dur pe Chavez, pe care il acuza ca isi doreste sa fie lider pe viata, precum prietenul sau apropiat, presedintele cubanez Fidel Castro.

Chavez , reales ca presedinte in decembrie 2006, pentru un mandat de sase ani, va putea obtine fara probleme aprobarea Parlamentului pentru o noua modificare, in conditiile in care opozitia a boicotat ultimele alegeri legislative si nu este reprezentata in Parlament . Daca acest lucru se va intampla, proiectul va trebui aprobat si printr-un referendum pentru a intra in vigoare.