Negrii risca sa moara in diverse altercatii sau sa cada victime virusului HIV, hispanicii - in urma unor accidente, indienii din America sunt predispusi la ciroza si alte boli de ficat, Albii se pot imbolnavi cel mai repede de Alzheimer, iar asiaticii de diverse forme de cancer.

Ce pericole ii pandesc pe barbati aflati dintr-un top realizat de site-ul msn.com.

Bolile de inima sunt principala cauza de mortalitate atat in randul barbatilor (28%), cat si in cel al femeilor. Barbatii dezvolta aceste boli mai devreme decat femeile, iar un sfert dintre cei care mor din aceasta cauza au varste cuprinse intre 35 si 65 de ani.

Cum puteti preveni aparitia acestor boli? Simplu: nu mai fumati, incercati sa mancati mai multe legume si fructe si renuntati la produsele fast-food. Asa nici nu veti fi nevoiti sa va bateti capul cu kilogramele in plus. Faceti sport, macar o jumatate de ora, de cateva ori pe saptamana, si luati aspirina zi de zi, daca medicul va permite.

24% dintre barbati mor de cancer. Este a doua cauza de mortalitate in randul ambelor sexe. Cel mai frecvent este cel de plamani, cauzat, in proportie de 90%, de fumat. Este urmat de cancerul de prostata si cel de colon.

Ce masuri de precautie se pot lua? In afara de cele enumerate mai sus, mai trebuie adaugate cateva: nu va expuneti prea mult la soare, nu exagerati cu alcoolul, atentie la substantele cancerigene.

La mare distanta se afla accidentarile diverse, cu 5,9%. Cele mai frecvente sunt accidentele auto. In comparatie cu femeile, in accidentele auto mor de doua ori mai multi barbati. Si asta pentru ca nu folosesc centura de siguranta, nu respecta limitele de viteza si urca bauti sau adorm la volan.

O a patra cauza - accidentele vasculare - 5,1%. Cum va puteti feri de ele? Luati-va regulat tensiunea, tinati-va sub control greutatea, nu va stresati, faceti sport si nu consumati prea mult alcool.

Un alt pericol il reprezinta bolile pulmonare cronice obstructive - 5,1%. Au ca principala cauza fumatul. Fumatorii au de 12 ori mai multe sanse sa moara din cauza acestor boli, fata de o persoana care nu si-a aprins niciodata o tigara. Cele mai cunoscute sunt emfizemul si bronsita cronica.

In partea a doua a topului, diabetul, cu 2,9%. Cercetatorii sustin ca o treime dintre barbatii care au cea mai comuna forma de diabet nu stiu ca sufera de asa ceva. Afla abia dupa ce intervin complicatiile precum impotenta, diverse afectiuni neurologice, probleme cu rinichii sau cu vederea.

Cu un procent ceva mai mic, gripa si pneumonia - 2,4%. Pun in pericol viata celor care sufera de boli pulmonare cronice obstructive, astm sau care fumeaza, dar mai ales a bolnavilor de diabet, inima sau SIDA. Cum puteti reduce riscul aparitie acestor boli? Prin imunizare.

Mult mai curajosi decat femeile, barbatii recurg mai des la sinucidere. 7% dintre barbati sufera de depresie, un factor de risc important, care provoaca sinuciderea. Spre deosebire de femei, la care depresia se manifesta prin tristete si sentimentul de inutilitate, la barbati se poate manifesta prin oboseala, iritabilitate si tulburari ale somnului. Ea poate fi mascata si de consumul de alcool si de droguri.

Bolile de rinichi pun in pericol viata a 1,7% dintre barbati. Ele sunt fie complicatii cauzate de diabet si de tensiunea arteriala mare, fie de consumul mare de medicamente precum aspirina si ibuprofenul, care sunt toxice pentru rinichi. Cei care se stiu cu astfel de probleme trebuie sa consume multe lichide.

O boala necrutatoare este si Alzheimer. Aproximativ 4,5 milioane de americani, femei si barbati, sufera de aceasta boala. Este mai des intalnita la femei, pentru ca ele traiesc mai mult.