Volumul schimburilor incheiate in sedinta de joi a Bursei de Valori Bucuresti a fost de 80,3 milioane de lei (24,7 milioane de euro), pe fondul deprecierii tuturor indicilor cu peste 3,7%.

Indicele compozit al Bursei, BET-C, s-a depreciat cu 3,86%, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a scazut cu 3,77%. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a diminuat cu 3,78%.

Titlurile SIF Oltenia au ocupat prima pozitie in clasamentul lichiditatii, cu schimburi de 12,53 milioane lei, urmate de actiunile Bancii Transilvania si SIF Moldova, cu tranzactii de 9,33 milioane lei, respectiv 9,25 milioane lei.

La sfarsitul sedintei bursiere, doar patru emitenti au inregistrat cresteri. Astfel, actiunile Siretul au urcat cu 11,61%, titlurile Policolor au inregistrat un avans de 3,95%, cotatia Zentiva a crescut cu 3,9%, iar cotatia Compa s-a majorat cu 3,13%.

Analistii cred ca in curand vom asista la o inversare de trend

"Cauza scaderii Bursei de Valori Bucuresti este mai veche. Parerea mea este ca la noi nu o sa se prabuseasca bursele deoarece o parte a investitorilor care se retrag de pe bursele straine ar putea veni in Romania", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Holding.

"Cred ca maine sau luni vom continua sa mergem in jos, pentru ca va fi inchidere de luna pe toate bursele, si, in general, daca o luna merge prost, se incheie prost. De luni insa cred ca o se refaca", a mai spus Sima.

Adrian Simionescu, director la Finans Securities, crede ca "nu exista motive fundamentale pentru caderea bursei romanesti, exceptand panica. Dat fiind ca investitorii romani se uita la bursele straine, vom avea acelasi trend ca acestea. Chiar daca nu avem aproape nicio legatura cu bursele straine, panica se instaleaza si investitorii actioneaza in consecinta".

"Nu cred ca aceasta situatie va mai dura foarte mult timp. Cred ca in scurt timp vom asista la o reasezare si o inversare de trend", este de parere si Adrian Simionescu.