Castigurile sigure din piata imobiliara i-au atras pe manelistii de top, posesori de lichiditati numai bune de investit in acest sector. Nicolae Guta, Adi Minune sau Costi Ionita au deja o afacere bine pusa la punct, iar Adi de la Valcea inca e in faza de tatonari.

Analistii pietei sustin ca orientarea lor e logica, atit timp cit dispun de sume mari de bani, iar piata aleasa garanteaza practic profituri sigure.

Cartier rezidentail si intermedieri

Adi Minune si-a investit banii in constructia unui mic complex imobiliar linga Bucuresti. El va inchiria apoi vilele construite. Minune si-a angajat un manager care sa supravegheze derularea afacerii. Manelistul nu a vrut sa dea detalii despre valoarea investitiei si nici despre termenul de finalizare a lucrarilor.

“Am vazut foarte multe exemple printre artistii romani care au murit saraci, precum Gil Dobrica. Muzica nu dureaza toata viata”, spune manelistul.

Dintre toti, singurul care isi promoveaza afacerea cu imobiliare este Nicolae Guta. Manelistul a adaugat pe site-ul sau oficial o sectiune intitulata “Agentie Imobiliara”. Cantaretul se ocupa atat de vanzari de imobile si terenuri, cat si de inchirieri. Cea mai valoaroasa piesa a afacerii sale o reprezinta o cladire de birouri din jud. Constanta pe care agentia lui Guta doreste sa o vanda cu suma de 2.200.000 Euro.

Impresarul cantaretului, Stefan Czeller, care gestioneaza afacerea lui Guta, spune ca afacerea este una secundara, muzica ramanand prioritara. In ceea ce priveste ideea construirii unui cartier rezidential, Stefan Czeller afirma ca deocamdata nu au gasit partenerii potriviti si ca abia in luna septembrie se vor ocupa mai mult de aceasta parte.

Si Costi Ionita se ocupa de imobiliare, dar spune ca nu construieste. Doar vinde si cumpara. Si se ocupa personal de afacerea care-i aduce profituri sigure.

“Nu ma ocup si de constructii pentru ca ar insemna sa imi ocupe foarte mult timp, iar imobiliarele pentru mine nu sunt pe primul plan.” In ceea ce priveste investitia in aceasta afacere, cantaretul a estimat-o la cateva sute de mii de euro.

Altii abia sunt in faza de tatonarea pietei. Adi de la Valcea declara ca are in plan sa se lanseze in afaceri imobiliare: “Vreau sa construiesc ceva si m-am gandit la niste case”. Dar nici acesta nu a specificat cifra pe care doreste sa o investeasca in afacerea imobiliara.

Bani lichizi si randament bun

Avantajele intrarii pe piata imobiliara sunt evidente pentru posesorii de lichiditati. “Avem de-a face cu o piata extrem de dinamica, avantajati fiind cei care au acces facil la fonduri”, sustine Mihai Zoiac, analist financiar.

“Iar acesti cantareti au, in mod normal, incasari consistente, care in decurs de cativa ani se acumuleaza si le dau posibilitatea de a intra pe piata imobiliara”, afirma Zoiac.

Randamentul investitiei in imobiliare este un alt avantaj. “Acum cativa ani, multi artisti cu cota isi deschideau restaurante sau cluburi. S-a dovedit o afacere riscanta, si atunci multi s-au orientat catre imobiliare”, sustine Radu Barbu, consilier imobiliar din Bucuresti.

Barbu sustine ca randamentul investitiei in imobiliare este suficient de atractiv pentru artistii cu incasari bune.

In ceea ce priveste partea legala a afacerii, majoritatea noilor investitori in piata imobiliara sustin ca toate impozitele sunt platite la zi. Sebastian Bodu, fostul sef al Fiscului, in mandatul caruia manelistii au fost sub lupa controlului, spune ca eventualele acte de evaziune fiscala sunt neglijabile.

“Marile acte de evaziune se fac la produsele accizabile. Daca acesti cantareti sunt platiti la nunti fara a exista un contract si apoi investesc banii in alte afaceri, e doar o picatura de apa intr-un ocean”, declara Bodu.