Romanii din Valea Timocului, cunoscuti drept vlahi, au obtinut recunoasterea statutului de minoritate nationala. Decizia guvernului de la Belgrad inseamna, printre altele, ca limba romana ar putea fi predata in premiera in scolile din Serbia unde romanii timoceni sunt majoritari, transmite BBC, preluat de Rompres.

Pana acum, numai romanii din Vojvodina sarbeasca aveau statut de minoritate nationala.

Consiliul romanilor timoceni, numit in limba sarba Consiliul National al Vlahilor, iar in graiul local Consiliul National al Romanilor, a fost constituit in 2006 de minoritatea romaneasca locala, conform prevederilor legale din Serbia, si dupa modelul celorlalte minoritati nationale.

Liderilor romanilor vlahi din Valea Timocului li s-a refuzat insa recunoasterea oficiala ca statut de minoritate nationala de catre fostul guvern de la Belgrad. Principalul motiv invocat ar fi fost faptul ca in documentele de constituire ale Consiliului aparea scris ca limba romana este limba pe care o vorbesc vlahii din Timoc.

Disputa pe aceasta tema a blocat validarea statutului de minoritate nationala pentru vlahii romani, insa noul guvern de la Belgrad, condus tot de Vojislav Kostunica, dar care are acum in componenta sa apropiati ai presedintelui Serbiei, Boris Tadic, de la Partidul Democrat, a schimbat lucrurile, noteaza BBC.

Vlahii au fost recunoscuti in sfarsit ca minoritate nationala, iar limba romana a fost acceptata ca fiind limba lor materna. La ultimele alegeri generale din Serbia, vlahii au sustinut Partidul Democrat pro-european al presedintelui Boris Tadic.

Recunoasterea oficiala a minoritatilor romanilor din Valea Timocului le va aduce acestora suma de 70.000 de euro anual din partea statului sarb pentru a-si putea sustine limba materna si cultura.

Presedintele Federatiei Rumanilor din Serbia, Predrag Balasevici, a declarat joi, la Drobeta Turnu Severin, ca problemele romanilor timoceni nu s-au rezolvat odata cu aprobarea de catre Guvernul de la Belgrad, la 30 iulie, a infiintarii Consiliului National al Rumanilor din Serbia, transmite Rompres.

In opinia lui Balasevici, invatamantul in limba romana si oficierea slujbelor bisericesti in limba materna a celor peste 250.000 de romani din Serbia de rasarit, Valea Timocului, continua sa ramana interzise in zona, asa cum au fost din anul 1833, dupa retragerea Imperiului Otoman.

Integral in Romania Libera

de C.D.I.