Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a lansat ieri la privatizare activele Institutului de Cercetare si Proiectari Electrotehnice Bucuresti - ICPE, metoda pentru preluarea celor 62,13% dintre actiuni fiind cea a negocierii cu selectie pe baza de oferte tehnice.

Fosta societate de interes strategic, ICPE Bucuresti detine 4.371,18 mp in apropierea targului de masini Autovit, avand pentru o parte din suprafata titluri de proprietate, cealalta fiind data in administratie printr-o Hotarare de Guvern din 2004

Infiintata prin HG nr.

289/1992, prin reorganizarea Institutului de Cercetari si Proiectari Electrotehnice Bucuresti, societatea a fost declarata de interes strategic in anul 2002, avand in vedere faptul ca urma sa functioneze ca organism de certificare produse si sa participe ca institut de strategii alaturi de Ministerul Economiei si Finantelor la elaborarea si derularea unor strategii de interes economic national.

La data de 4 iulie a.c., o alta Hotarare de Guvern stipula ca "societatea nu va mai fi societate comerciala de interes strategic", pentru a facilita privatizarea "care se va realiza conform unei metode specifice aprobate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, potrivit prevederilor legale in domeniu".

Anuntul de vanzare

Pana aici, nimic interesant. Numai ca, in ziua precedenta emiterii HG, la data de 3 iulie 2007, o parte dintre activele imobile ale ICPE au fost scoase la vanzare. Anuntul a fost postat pe nu mai putin de patru site-uri ale agentiilor imobiliare si avea urmatorul continut: "Spatiu cu suprafata construita a halei de 2.770,69, suprafata terenului 4.165,45 mp.

Hala ICPE este o hala industriala prefabricata, compartimentata, destinatia sectii de productie, depozite, vanzari. Are fundatii izolate de tip pahar, cu structura de rezistenta din prefabricate din beton armat, inchideri perimetrale, din panouri termoizolante, tamplarie PVC cu geam termopan, compartimentari interioare cu panouri rigips, pardoseli din sapa cu linoleum de tip trafic". 4.165,45 mp, adica cu 200 mp mai putin decat suprafata totala a institutului.

Contactati telefonic, agentii imobiliari ne-au informat ca anuntul este inca valabil, ca terenul se afla pe diagonala cu Autovit, iar pretul total, al terenului plus constructia este de 2,5 milioane euro.... Pe celelalte trei site-uri ale agentiilor imobiliare putea fi vazut acelasi anunt de vanzare, dar se mentiona ca nu mai este de actualitate.

Date in administrare, devenite proprietatePotrivit HG nr.

1282 din 13 august 2004, privind infiintarea si functionarea ICPE Bucuresti, semnata de fostul prim-ministru Adrian Nastase, si contrasemnata de ministrii Educatiei si Cercetarii - Alexandru Athanasiu, cel al Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Dan Mircea Popescu, si cel al Finantelor Publice, Mihai Nicolae Tanasescu, "patrimoniul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru

Inginerie Electrica ICPE - CA Bucuresti, in valoare de 21.022.210 mii lei, se constituie prin preluarea activului si pasivului Societatii Comerciale Institutul de Cercetari si Proiectari pentru Electrotehnica - Cercetari Avansate ICPE - CA - S.A. Bucuresti, conform situatiilor financiare la data de 31 decembrie 2003".

Anexa 2 a documentului mentiona toate bunurile proprietate privata a statului care trec in administrarea ICPE, precum si bunurile proprii. Potrivit acesteia, cele patru cladiri de laborator, dobandite de stat intre anii 1973 si 1992, prin Hotarare a Consiliului de Ministri, totalizau 5.411 mp de suprafata desfasurata, construita pe un teren de 4.371,18 mp.

Bunurile imobile erau date in administrare, valoarea ramasa, potrivit HG 500/1994, fiind de 1.465.142.000 lei.

Intre timp, asa cum prevede legislatia actuala, ICPE Bucuresti a obtinut insa titluri de proprietate pentru o parte din bunuri, ceea ce le putea permite instrainarea acestora...

Conducerea era la seminar

In incercarea noastra de a afla adevarul privind obtinerea terenurilor si tentativa de instrainare cu numai o zi inainte de a nu mai fi considerata de interes strategic pentru a se facilita privatizarea, l-am apelat pe directorul general al Institutului, Vergil Racicovschi.

Doamna care ne-a raspuns ne-a informat ca nu putem vorbi cu niciun cadru de conducere, pentru ca toti sunt la un seminar in afara Capitalei.

De partea cealalta, reprezentantii AVAS ne-au declarat ca "nu se vinde niciun activ al ICPE", acest lucru fiind in totala contradictie cu legislatia in vigoare, odata ce toate activele institutului sunt cuprinse in caietul de sarcini si n-ar fi normal ca persoanele juridice interesate sa descopere, dupa preluarea actiunilor, ca au mai putine active.

Reprezentantii AVAS ne-au informat ca sunt opt societati ICPE, anuntul de lansare la privatizare a pachetului majoritar de actiuni facand referire la ICPE Bucuresti, situata pe Splaiul Unirii nr. 313, sector 3. Adica, exact terenul din apropierea targului de masini Autovit.

Integral in Curierul National

de Afrodita Cicovschi