Valul constant de emigranti din Republica Moldova ameninta economia tarii, care poate ajunge la colaps. Aceasta este concluzia tot mai multor articole din presa internationala, consultata de Rador.

Muncitorii de peste Prut sunt tot mai solicitati in Europa, in special in Spania, Italia, Romania, iar de ceva timp si in Cehia, care si-a anuntat interesul fata de atragerea fortelor de munca moldovenesti.

Conform datelor oficiale, moldovenii sint pe locul I printre tarile Europei, care nu fac parte din Uniunea Europeana si sint cel mai des acceptati de a se angaja in cimpul muncii peste hotare. Statisticile oficiale arata ca economia nationala depinde in mare masura de transferurile de bani ale cetatenilor moldoveni aflati peste hotare.

In prezent, zeci de mii de cetateni din Moldova care muncesc peste hotare se afla in vacanta la Chisinau. Unii experti presupun ca recenta consolidare a leului moldovenesc fata de valutele de baza - euro, dolar, ruble rusesti si leii romanesti este in strinsa legatura cu venirea lor acasa.

In acest timp, economia Republicii Moldova cunoaste performante negative tot mai accentuate, in lipsa de forta calificata de munca si de piete de desfacere.

"Cehia sufera de o lipsa a fortei de munca. Aici numarul de someri este mic, si astfel a crescut numarul posturilor vacante la intreprinderile locale. O criza de personal se observa in sfera industriala - 88% din intreprinderi nu dispun de necesarul fortelor de munca.

De asemenea nu ajung, soferi, vinzatori si specialisti in sfera tehnologiilor informationale" - mentioneaza jurnalistii de la Radio Praga, citati de Rador.

Potrivit sursei citate, guvernul ceh incearca sa rezolve problema deschizand piata de munca pentru straini. In particular, ministerul Muncii si a problemelor sociale din Cehia impreuna cu Ministerul Industriei si Ministerul Afacerilor Interne din Moldova elaboreaza masuri de simplificare a procesului de angajare la munca a persoanelor din strainatate si de a scoate restrictiile existente.

Pe aceasta cale au mers deja Spania si Italia. Experienta lor este studiata de alte tari ale Uniunii Europene.

"Moldovenii au o reputatie de muncitori buni si nepretentiosi. Ei sint gata practic pentru oricare tip de munca, din cauza ca ei sint privati de posibilitatea de a cistiga bani pentru viata de acasa" - mentioneaza expertii.

Conform Radio Praha, pentru a-si demonstra interesul fata de Moldova, guvernul ceh a deschis la inceputul anului Ambasada Cehiei la Chisinau.

Postul de radio ceh citeaza cuvintele lui Petr Kypr, ambasadorul Cehiei in Moldova, care mentioneaza ca, "migratia la munca influenteaza negativ familiile moldovenesti". "In Moldova, practic nu exista nici o familie fara macar un membru plecat peste hotare. Deja exista o generatie de copii care au crescut fara ambii parinti sau doar cu un singur parinte" - a precizat Petru Chipru.