Un nou semnal nelinistitor a parvenit de la varful colosului energetic rus: potrivit unor informatii aparute in ziarul german Die Welt, un top-manager german al Gazprom a avut, la timpul respectiv, legaturi cu STASI. Hans-Uve Kreher, directorul departamentului de cadre al proiectului Nord Stream, filiala a Gazpromului, a fost colaborator neoficial al fostei politii politice est-germane.

Potrivit publicatiei germane, citata de presa rusa, Kreher a lucrat sub pseudonimele operative Roland Shreder si Hartman. Die Welt scrie ca in perioada 1977 - 1979, precum si intre 1985 si sfarsitul lui 1989, acest consultant juridic a colaborat cu seful biroului VIII, care raspundea de securitatea intreprinderilor economiei nationale si de contracararea spionajului industrial.

Cu cateva saptamani inainte fusese deconspirat si directorul proiectului Nord Stream. Consiliul actionarilor acestei companii este condus de fostul cancelar Gerhard Schroder, care a refuzat orice comentarii. Gazprom intentioneaza sa faca din compania Gazprom Germania „un fel de avanpost pentru livrarile de resurse energetice rusesti in Europa occidentala”.