In plina controversa legata de amplasarea panoului cu Tinutul Secuiesc, episcopul reformat Lazslo Tokes a declarat vineri ca vizita lui Basescu in Harghita si Covasna „ar trebui primita in mod pozitiv”.

Prezent la emisiunea Sfertul Academic de la Radio Romania Actualitati, Tokes a mai spus ca „in toata istoria politicii ... este primul caz cand un politician roman a acordat atata atentie secuimii”.

Referindu-se la negocierile cu UDMR pentru primirea unui loc pe listele acestui partid la alegerile europarlamentare, Tokes a confirmat ca vineri are loc la Targu Mures a treia runda de discutii.

El a aruncat o sageata catre actuala conducere a UDMR, spunand ca este posibil ca formatiunea politica sa nu poata depasi pragul electoral la viitoarele alegeri parlamentare. „Exista pericolul ca UDMR sa cada din parlament. La ora actuala, UDMR se gaseste la cam 3% privind popularitatea, pragul insa este 5%.

Chiar de aceea, am propus inca din 2004 un dialog cu UDMR, sa putem uni fortele politice ale diferitelor comunitati, organizatii, partide politice din sanul comunitatii maghiare”, a mai spus Tokes in emisiunea lui Paul Grigoriu.