Comitetul de Monitorizare a Programului Operational Regional a aprobat joi, 16 august, criteriile de eligibilitate si selectie ale proiectelor finantabile prin axele 2 si 3 Regio, indicand domeniile majore de interventie unde pot fi depuse deja primele proiecte, respectiv reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane si imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta.

Tot joi, pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a fost lansat spre consultare Ghidul solicitantului pentru axa prioritara 3 - imbunatatirea infrastructurii sociale.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), pentru axa prioritara 2 a fost indicat ca domeniu major de interventie: reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane - inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura.

Pentru axa prioritara 3 domeniul major de interventie unde pot fi depuse deja primele proiecte este imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta.

„Prin aprobarea acestor criterii de eligibilitate cream conditiile necesare depunerii primelor proiecte.

Prioritatile sunt stabilite la nivelul Consiliilor Regionale de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC), insa depinde de noi toti ca graficul stabilit pentru derularea POR sa fie respectat” a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Criteriile de eligibilitate si selectie pentru cele doua domenii de interventie ale axelor 2 si 3 pot fi consultate in Ghidul Solicitantului de pe pagina de web a MDLPL www.mdlpl.ro sau de pe pagina de web a POR www.inforegio.ro.

Alocari financiare pentru axele 2 si 3 Regio

Programul Operational Regional (POR) va fi finantat in perioada 2007 - 2013 din bugetul de stat si bugetele locale, fiind cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) - unul din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene.

Contributia financiara a UE poate ajunge pana la 85% din alocarea financiara totala a Programului.In perioada 2007-2013, prin POR vor fi allocate fonduri de peste 4,56 miliarde euro.

Pentru domeniul de interventie aferent axei prioritare 2 au fost alocate fonduri in valoare de peste 876,7 milioane euro, din care peste 758,3 milioane euro din FEDR si mai mult de 118,3 milioane euro din surse publice (co-finantare).

In privinta axei 3 Regio, banii alocati pentru imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta depasesc suma de 99,5 milioane euro, din care peste 84,5 milioane euro din FEDR, restul reprezentand co-finantarea nationala, din care mai mult de 12,9 milioane euro din bugetul de stat si 1,99 euro din bugetele locale.

Regiunile Nord-Est si Sud primesc cei mai multi bani prin Regio

Comitetului de Monitorizare al POR a mai aprobat joi, 16 august si distributia pe regiuni a fondurilor derulate prin POR in perioada 2007-2013. Din totalul fondurilor, cel mai mic nivel, 8,86%, a revenit regiunii Bucuresti Ilfov, iar cea mai mare alocare, 16,32% a revenit regiunii Nord-Est.

Regiunea Nord-Est are la dispozitie in perioada mentionata peste 724,09 milioane euro, fiind urmata de regiunea Sud cu fonduri de peste 631,3 milioane euro, Sud-Vest cu 621,6 milioane euro, Sud-Est cu 587,8 milioane euro, Nord-Vest cu 536,4 milioane euro, Centru cu 483,6 milioane euro, Vest cu 458,7 milioane euro si Bucuresti Ilfov cu numai 393,1 milioane euro.

Regiunile si zonele mai slab dezvoltate au primit fonduri mai mari, pentru a impiedica cresterea disparitatilor economice si sociale deja existente intre regiuni. Prezenta alocare a fost realizata in functie de gradul de dezvoltare al acestora, invers proportional cu nivelul de dezvoltare al Regiunilor.

Pentru masurarea gradului de dezvoltare a regiunilor s-a utilizat Produsul Intern Brut pe locuitor, ajustat cu un coeficient al densitatii populatiei.

Oficialii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor atentioneaza ca aceste alocari financiare sunt doar orientative, in sensul ca, pe parcursul implementarii programului, Comitetul de Monitorizare a Regio poate aproba realocarea fondurilor ca urmare a evaluarilor intermediare care pot evidentia o slaba capacitate a regiunilor de a absorbi sumele repartizate, in cazul anumitor axe si/sau domenii de interventie.

Urmatoarea sedinta a Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional 2007 - 2013 va avea loc in data de 18 septembrie 2007, cand vor fi supuse dezbaterii si aprobarii, criteriile de eligibilitate pentru alte domenii de interventie din cadrul axelor 1, 3, 4 si 5.