5-10%. In acest interval isi fac veacul cei care citesc regulat presa scrisa, ziare generaliste mai precis. Restul lumii priveste la televizor. Pentru ca-i tot un fel de presa.

Daca faci un minisondaj pe strada si mai si lucrezi in presa, rezultatele te pot usor duce spre tratamente serioase cu zoloft si prozac. Majoritarii, adica cei care oricum nu citesc presa, au o opinie servita de-a gata de “jurnalistii televizati”. Ceea ce nu e in regula.

N-o sa incep acuma sa citez din Bourdieu despre mutarea presei la tv, despre fabricarea starurilor jurnalistice prin repetitie de locuri comune in fata camerei, despre clonarea stirilor. Pentru ca la noi situatia nu permite speculatii amuzate si metafizic indignate asupra mersului lucrurilor. Daca ai Ciutacu si Badea care reprezinta presa romana la televizor, ai o problema. Ei povestesc presa pe intelesul lor, nu pe intelesul tuturor.

Ciutacu se mai intilneste cu Vacaroiu pe care il gidila prieteneste cu mii de complimente. Badea ii trece prin toate laturile pe aceia care ii atrag atentia ca a iesit de foarte mult timp in decor. Iar omul de rind ii percepe ca pe niste “simpatici”, “nebuni”, cu gura cam sloboda (desi... nici vorba de nebunie, sint extrem de calculati in tot ce fac).

Lumea a uitat de completa lipsa de etica in tot rolul personajului interpretat de Badea pus sa serveasca tot ce inseamna Voiculescu si sa faca reclama fara ragaz la Jurnalul National. Trecem peste astea pentru ca are tupeu sa injure. Iar tupeul injuraturii si luarii in piept cu CNA-ul e mult mai important decit orice altceva in presa de pe aici.

Alti mari eroi in lupte marunte cu CNA-ul au mai fost Gheorghe sau Circotasii. Nimic nu e mai stupid decit genul asta de rafuiala. Te bati cind merita, cind simti ca esti cu adevarat ingradit, nu atunci cind iei amenda pentru ca ai zis “cuvinte urite” pe post. E un pseudoeroism care merge perfect in regimul “presa to go”, presa consumata pe fuga, la televizor.

Dragi telespectatori, va asigur ca nu e nimic extraordinar intr-o lupta cu CNA-ul. Absolut oricine poate sa o faca cu un bonus de vizibilitate, eventual. CNA a luat multe decizii aberante, dar nici una mai aberanta decit multele fraze izvorite din profunzimea jurnalistica a unui Lazarus sau a unui Badea.

Recentul scandal cu Mircea Badea care a umplut de laturi un politist nu arata decit perversiunea tolerantei unor situatii aberante. Avem experienta deja istorica numita “Romania Mare”. Cu cit le lasi sa se dezvolte cu atit ele devin “normale”. Din punctul meu de vedere, Badea, Ciutacu, Gidea si toti din serie pot balti linistiti.

Mai ales ca Voiculescu “se retrage” a mia oara din politica, haha. Poate atunci vor deveni doar lipsiti de etica nu doar imorali. Dar faptul ca ei sint imaginea presei pentru toti cei care nu citesc presa mi se pare periculos. Pentru ca aceia care nu citesc sint majoritari. Iar cind se hotarasc sa cumpere cite un ziar schimba aberant regula jocului.

Nu am solutii pentru situatia respectiva. Poate doar una: cititi ziarele care se straduiesc sa ramina respectabile, nu le judecati dupa ce auziti de la altii. Presa scrisa a fost stricata de ziaristi spagari, corupti, fanatici, dar in acest moment sint cel putin trei titluri care au luat-o pe calea cea buna a unor “quality” bune la casa omului.