Aceleasi motive de ingrijorare privind viitorul pensiilor afecteaza intreaga Europa.

Banca Mondiala anunta, intr-un studiu privind protectia sociala, ca, pina in 2030, in Romania pensia de la stat va cobori la valoarea de aproximativ 30% din salariul mediu net. Pensiile publice vor ajunge sa fie mai mici chiar decit contributia virata de contribuabil timp de 35 de ani de munca.

Motivele acestei scaderi le reprezinta criza demografica din Romania, care scade numarul contributorilor la fondul de pensii, acordarea in exces de pensii anticipate, de urmas sau pentru invaliditate.

Intreaga Europa se confrunta cu o criza demografica: o populatie care imbatrineste, cu o speranta de viata marita, rate ale natalitatii scazute si un numar din ce in ce mai mic de contribuabili la sistemul de pensii.

Ingrijorarea pentru viitorul pensionarilor a devenit principal subiect de campanie electorala si de dispute politice in majoritatea tarilor europene.

Pentru a ilustra modalitatea in care diversele tari europene au decis sa atace problema pensiilor de stat, BBC a prezentat sase cazuri specifice.

Italia

Pensiile de stat generoase au reprezentat pina acum o caracteristica a sistemului social italian, dar, daca nu vor fi introduse reforme drastice in acest sector, sistemul de pensii va intra in faliment in urmatoarea decada.

In curind, guvernul de la Roma va trebui sa le dea pensionarilor mai multi bani decit primeste in fondul de pensii, din cauza scaderii numarului de angajati.

Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei, a tras de curind un semnal de alarma: astazi, italienii in virsta de peste 60 de ani reprezinta 42% din forta de munca, iar pina in 2020, aceasta categorie va ajunge sa reprezinte 53% din forta de munca.

Daca nu vor fi introduse rapid reforme, tinerii care tocmai incep sa lucreze ar fi nevoiti sa plateasca 127% din salariul lor pentru urmatorii 15 ani pentru a putea primi aceleasi beneficii ca pensionarii de acum.

Guvernul Prodi a decis o crestere progresiva a virstei de pensionare, care in prezent este de 55 de ani la femei si de 57 la barbati, cu o vechime de minimum 35 de ani. Reformele au fost insa “indulcite” de comunistii din coalitia de guvernare condusa de Prodi.

Reforma pensiilor a reprezentat insa un permanent motiv de crize politice in Italia: prima coalitie a lui Silvio Berlusconi s-a prabusit in 1994 din cauza protestelor de strada determinate de anuntatele reformari ale sistemului de pensii.

Integral in Cotidianul