La data de 9 august 2007 Administratia Finantelor Publice Valcea a anuntat vanzarea, prin licitatie publica, a intregului patrimoniu imobiliar al fundatiei, desi datoria Fundatiei pentru Tineret putea fi achitata doar prin vanzarea discotecii, de exemplu, care a fost evaluata la 2 milioane de lei.

Primul termen al licitatiei a fost fixat pentru ziua de maine, 21 august.

Conducerea Fundatiei pentru Tineret acuza ca in spatele manevrelor se afla interese ale baronilor locali.

Gheorghe Gogarnoiu, directorul executiv al Finantelor valcene, refuza sa recalculeze datoria, desi are informatii certe ca ar putea fi eronata.

La data de 1 octombrie 2004 a avut loc schimbarea conducerii la Fundatia Judeteana pentru Tineret Valcea (FJT).

Constatand ca nu mai fusesera depuse, de ani buni, bilanturile contabile si nici nu fusesera virate sumele cuvenite bugetului statului, noua conducere a solicitat la data de 11 octombrie 2004 un control fiscal de urgenta al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Valcea.

Refuzul primit cinci zile mai tarziu de la DGFP Valcea a fost, practic, avanpremiera asaltului Finantelor valcene asupra patrimoniului fundatiei: "In astfel de cazuri controlul fundatiei se exercita de catre comisia de cenzori".

Abia dupa nenumarate memorii si audiente, DGFP Valcea a catadicsit, la cererea IJP, sa efectueze o inspectie fiscala la Fundatia pentru Tineret, in lunile septembrie si octombrie 2006, dupa ce timp de aproximativ sase ani FJT fusese ca inexistenta pentru oamenii directorului Gogarnoiu.

In urma inspectiei fiscale, organele de control au retinut in sarcina fundatiei, in luna iunie 2007, obligatii fiscale de plata in cuantum total de 627.641 RON (mai putin de 200.000 de euro).

Culmea fiscalitatii: penalitati la TVA "estimata"

Interesant este faptul ca stabilirea datoriilor acumulate din neplata TVA (taxa pe valoare adaugata) nu s-a facut prin verificarea facturilor fiscale, ci prin "estimare". Conducerea fundatiei reclama ca abuziva "metoda" organului de control, in contradictie cu prevederile Codului de Procedura Fiscala.

Ovidiu Udrescu, presedintele Fundatiei Judetene pentru Tineret, sustine ca existau toate documentele justificative. Mai mult, FJT Valcea a sesizat recent DGFP ca, in urma reconstituirii evidentei contabile, valoarea TVA de plata este de 38.206 RON, de trei ori mai mica decat cea "estimata" de organele de control.

Degeaba, Directia Finantelor o tine una si buna: 111.001 RON TVA, plus inca 125.000 RON dobanzi si penalitati.

Rea-credinta Directiei reiese din inversunarea de a executa silit bunurile pe o "estimare cu penalitati" inainte de a verifica, cum ii cere legea, daca TVA, implicit penalitatile, este intr-adevar de trei ori mai mica, asa cum reiese din expertiza contabila invocata de fundatie.

Codul de procedura fiscala prevede situatia in care "conducatorul inspectiei fiscale competent poate decide reverificarea unei anumite perioade daca de la data incheierii inspectiei fiscale si pana la data

implinirii termenului de prescriptie apar date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarilor sau erori de calcul care influenteaza rezultatele acestora".

Dar DGFP Valcea insista in a executa silit fundatia pentru o suma de bani care se poate dovedi in mare parte necuvenita (circa 200.000 RON).

Integral in Romania libera