Decizia Fed a survenit dupa ce in zilele precedente banca Centrala Europeana injectase sute de miliarde de euro in conturile bancilor din euro-zona,

in momentul in care numerosi investitori incepusera sa soliticite retragerea banilor din fondurile de hedging administrate de bancile europene, care plasesera sume importante exact in obligatiunile emise de catre institutiile de credit ipotecar din

SUA, asa numitele obligatiuni „sub-prime", care beneficiau de ratinguri foarte ridicate.

Daca BCE anuntase o calmare a pietelor europene, se pare ca in America situatia nu era la fel de roz, astfel ca Fed a decis sa reduca rata discount, cea cu care se refinanteaza bancile comerciale, de la 6,25% la 5,75% pe an, ceea ce a avut drept efect o crestere cu 2% a bursei americane, la doar 45 de minute de la deschidere.

„Starea pietei financiare s-a deteriorat, iar conditiile mai stricte de imprumut si cresterea incertitudinii ar putea duce la o stagnare a economiei", anunta boardul Fed, care preciza, de asemenea, ca „aceasta situatie trebuie schimbata".

Dupa aceasta trecere in revista a evenimentelor externe, care au avut rolul decisiv in aprecierea monedei unice fata de cea nationala, sa analizam situatia de pe piata autohtona.

La noi, legea este facuta, in lipsa interventilor BNR, de catre cele doua - trei miliarde de euro, asa numitii „bani fierbinti", ai fondurilor speculative externe.

Situatia de criza amintita, care a creat o stare de „aversiune fata de risc", exact din partea celor ca plasamente in fondurile de risc, au condus la o depreciere importanta a monedelor emegente, asa cum este si leul.

Daca la jumatatea lui iulie, euro „cocheta" cu pragul de 3,12 lei, fiind vizata chiar o scadere sub cel de 3 lei, ultima saptamana a lunii trecute a adus primele semne de presiune, care au continuat sa existe si in sedintele din august.

Saptamana trecuta a fost una din cele mai „negre" pentru leu, cursul mediu al euro urcand de la 3,1944 lei, in sedinta de luni, la 3,2754 lei, in sedinta de vineri, valoare care mai putea fi intalnita in data de 13 iunie, atunci cand moneda nationala incepuse parcursul care parea sa indrepte moneda unica sub pragul de 3 lei.

Sedinta de vinerea trecuta a fost la fel de agitata la fel ca si celelalte de saptamana trecuta. Cu o singura exceptie. Daca de luni pana joi, pe pietele londoneze euro inregistra scaderi dupa inchiderea celei romanesti, vinerea trecuta situatia a fost inversa.

In cea mai mare parte a sedintei de la sfarsitul saptamanii trecute, euro a avut o evolutie crescatoare, el urcand de la 3,2630 - 3,2650 lei, la inchiderea de joi, la 3,2720 - 3,2750 lei, la deschiderea de vineri.

Pierderile inregistrate de valutele din alte state din regiune, precum Polonia, Ungaria, Cehia, au inregistrat chiar scaderi mai importante decat leul, unde euro urca la cotatii maxime de aproape 3,29 lei.

A venit insa anuntul din partea Fed, care a condus la o scadere a euro spre 3,26 lei, speculatorii considerand ca lipsa de lichiditate de pe piata americana s-ar putea reduce.

Un articol de Radu Georgescu

Integral in Curierul National