Autoritatile indoneziene sunt in alerta maxima dupa ce un vulcan a inceput sa erupa pe insula Sulawesi, in statiunea turistica Siau. Sute de localnici din satele invecinate au fost evacuati din cauza lavei si a norilor toxici care au acoperit intreaga zona, relateaza agentiile de presa.

Saut Simatupang, directorul Institutului vulcanologic din Indonezia, a declarat ca circa 600 de persoane si-au parasit locuintele din zona Muntelui Karangetang, in conditiile in care norii de gaze, care au temperaturi ridicate, au inceput sa se deplaseze spre est, punand in pericol vietile acestora. In regiune a fost decretata starea de urgenta.

Vulcanul din masivul Karangetang, a carui craterul este situat la 1.827 de metri, se afla in apropiere de statiunea turistica Siau, parte a Arhipelagului Sulawesi.

"Am recomandat operatiuni de evacuare masiva si deja oamenii din doua sate, situate la 5 kilometri de vulcan, au parasit zona", a precizat Simatupang. El a adaugat ca a primit mai multe rapoarte unde se arata ca lava a parcurs deja aproximativ un kilometru.

De asemenea, un alt vulcan din Muntii Soputan, situat la circa 175 kilometri de Masivul Karangetang, a inceput sa evacueze cenusa, insa oficialul citat a declarat ca deocamdata acesta nu reprezinta o amenintare pentru oamenii din zona.

Indonezia, cunoscuta ca fiind tara cu cei mai multi vulcani activi de pe Glob, este situata intr-o zona cu intense activitati seismice si vulcanice, numita "Cercul de Foc al Pacificului". Cel mai renumit vulcan este Krakatau, a carui eruptie in 1883 a facut 36.000 de victime, distrugand aproape in totalitate insula.