Noua Zeelanda a demarat o investigatie asupra importurilor de haine venite din China, dupa ce un post national de televiziune a aratat ca hainele de copii aduse din aceasta tara contin un nivel extrem de ridicat de formaldehida, substanta chimica care, in concentratie mare, poate cauza diferite afectiuni ale pielii, de la urticarie sau arsuri, pana la cancer.

Canalul “TV3” a descoperit in timpul emisiunii stiintifice “Target”, ca hainele chinezesti din bumbac si lana contin o concentratie de formaldehida de peste 900 de ori mai mare decat limita admisa.

“Testele noastre au aratat o cestere de la 230 ppm (parti per milion) pana la 18.000 ppm de substanta toxica, ceea ce demonstreaza ca hainele contin o concentratie de 900 de ori mai mare decat limita admisa”, a declarat producatorul emisiunii, Simon Roy, citat de AP.

Roy, a declarat ca o echipa de cercetatori, apartinand agentiei guvernamentale “AgriQuality”, au testat inca o serie de haine atat pentru adulti cat si pentru copii, iar rezultatele au fost la fel de socante.

Intrebata de masurile care vor fi luate in acest caz, primul ministru neo-zeelandez, Helen Clark, a declarat ca tara sa “are puterea de a stopa produsele care nu se incadreaza in standardele normale si universale, indiferent de compania sau tara producatoare”.

Managerul emisiunii “Target”, Juanita Dobson, a declarat ca produsele alese pentru testare au fost selectate aleatoriu, din cele disponibile pe piata neo-zeelandeza. Dobson a adaugat ca postul de televiziune nu va face public numele marcii producatoare, insa va oferi anchetatorilor toate informatiile de care au nevoie.

Autoritatile chineze din industria textila si administrarea calitatii marfurilor, citati de AP, au declarat ca nu cunosc suficinte date despre acest caz. Ei au adaugat ca in prezent supravegheaza cu atentia marfa produsa in tara lor.

O serioasa amenintare la adresa sanatatii consumatorilor

China, cel mai mare exportator mondial, se confrunta cu o avalansa de acuzatii privind siguranta produselor sale.

La inceputul acestei luni, compania americana de jucarii Mattel, producatoarea papusilor Barbie si a masinilor Hot Wheels, a retras de pe piata aproximativ 20 milioane de jucarii produse la doua din fabricile sale din China de teama ca acestea contineau niveluri periculoase de vopsea otravitoare pe baza de plumb.

Unele dintre aceste jucarii aveau magneti prea mici care puteau fi inghititi cu usurinta de copii.

De asemenea, in luna iulie, o companie alimentara americana a retras de pe piata produsul "Veggie Booty" sub suspiciunea ca ar contine ingrediente infectate cu salmonela, iar in primavara aceastui an, mii de caini si pisici au murit pentru ca mancarea produsa de compania "Binzhou Futian Technology Company" continea melamina, un produs foarte toxic folosit pentru a obtine aparent un continut mai ridicat de proteine.

Si doua marci chinezesti de paste de dinti au fost cu probleme, dupa ce s-a demonstrat ca acestea aveau in componenta antigel.