Dobanda de refinantare a fost redusa vineri, 17 August cu 0,5% la 5,75%. Miscarea a fost extrem de bine primita de pietele financiare, care au fost lovite destul de dur in perioada recenta datorita crizei de lichiditate din piata sub-prime. Insa, ceea ce se ascunde in spatele acestei decizii poate avea o importanta mult mai mare decat miscarea in sine.

Pentru inceput, trebuie sa revedem declaratia oficiala a Federal Reserve, rezultata la sedinta din 7 August, cand nu a fost modificata nici dobanda de referinta (Federal funds rate), nici cea de refinantare (Discount rate).

“The Federal Open Market Committee decided today to keep its target for the federal funds rate at 5-1/4 percent.

Economic growth was moderate during the first half of the year. Financial markets have been volatile in recent weeks, credit conditions have become tighter for some households and businesses, and the housing correction is ongoing.

Nevertheless, the economy seems likely to continue to expand at a moderate pace over coming quarters, supported by solid growth in employment and incomes and a robust global economy.

Readings on core inflation have improved modestly in recent months. However, a sustained moderation in inflation pressures has yet to be convincingly demonstrated. Moreover, the high level of resource utilization has the potential to sustain those pressures.

Although the downside risks to growth have increased somewhat, the Committee’s predominant policy concern remains the risk that inflation will fail to moderate as expected. Future policy adjustments will depend on the outlook for both inflation and economic growth, as implied by incoming information.”

Extragem doua aspecte importante de aici: Federal Reserve, la acea vreme, era ingrijorata de inflatie, mai bine zis de riscul ca aceasta sa nu scada si, referitor la starea economiei, estima ca ritmul moderat de crestere va continua.

Sa urmarim acum textul declaratiei oficiale din 17 August, cu ocazia modificarii dobanzii de refinantare:

“Financial market conditions have deteriorated, and tighter credit conditions and increased uncertainty have the potential to restrain economic growth going forward. In these circumstances, although recent data suggest that the economy has continued to expand at a moderate pace, the Federal Open Market Committee judges that the downside risks to growth have increased appreciably.

The Committee is monitoring the situation and is prepared to act as needed to mitigate the adverse effects on the economy arising from the disruptions in financial markets.”

Apare limpede o schimbare majora: “desi economia a continuat sa creasca cu un ritm moderat (...), riscurile de slabire a acestuia s-au apreciat considerabil”. Adica Federal Reserve a inceput sa vorbeasca cumva la timpul trecut despre cresterea moderata a economiei si, in plus, considera ca riscurile ce tin de aceasta au crescut (“appreciably” vs. “somewhat” din declaratia trecuta).

Apoi: textul nu face in niciun fel vreo referire la inflatie. Extrem de ciudat. Este, daca vreti, aspectul care ma ingrijoreaza cel mai mult. Sa fi crescut, in viziunea Fed, riscurile ce tin de cresterea economica atat de mult, prin comparatie cu cele referitoare la inflatie, astfel incat acestea din urma sa nu mai merite a fi mentionate?

Sa fie acesta mesajul pregatitor pentru pietele financiare prin care anunta iminenta pasului urmator, adica acela al reducerii nivelului dobanzii de referinta de la 5,25% la 5%?

Ultima fraza din text ne poate aduce o lamurire. Pe langa mesajul “stati linistiti, Federal Reserve monitorizeaza cu atentie situatia si, daca aceasta se agraveaza, vom actiona”, mai exista un aspect. Acela ca aduce ca motivatie a eventualei reduceri a dobanzii de referinta “disruptions in financial markets”, cu trimitere directa doar la criza de lichiditate recenta.

Cu alte cuvinte, o dobanda de referinta redusa la 5%, fie la sedinta din 18 septembrie fie la urmatoarea, din 30-31 octombrie sau, de ce nu, intre sedinte, in caz de forta majora, nu mai poate fi ignorata. Insa, este cel putin la fel de probabil ca acest trend de reducere a dobanzii, daca va incepe, sa nu dureze mult.

Totul va depinde de datele macroeconomice ce vor fi publicate pe parcurs si de raspunsul pietelor la stimulentul adus vineri.

Ca o parere personala, Fed nu isi va permite sa uite de inflatie. De aceea, este foarte posibil ca tocmai prin acest mesaj destul de puternic transmis catre piete, plus reducerea de 0,5% a dobanzii de interventie (puteau sa o reduca doar cu 0,25%), Federal Reserve sa mizeze mult pe o calmare a spiritelor din piata si pe o linistire a investitorilor.

Ar fi, daca vreti, ca un fel de interventie verbala, asa cum de multe ori se intampla in piata Forex. Si asta ar fi intr-adevar o schimbare de politica pentru Federal Reserve.

Comenteaza pe blogul lui Liviu Moldovan