Dupa ce a primit putere sa conduca tara prin decrete prezidentiale si dupa ce a propus eliminarea limitei de mandate presidentiale, liderul Venezuelei, Hugo Chavez, planuieste sa treaca peste o noua bariera: ora exacta a tarii.

In timpul emisiunii saptamanale radio, moderata de acesta timp de sapte ore, presedintele de la Caracas a declarat ca va ordona ca toate ceasurile din tara sa fie setate cu jumatate de ora mai devreme, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, relateaza agentia DPA.

Chavez pretinde ca masura va avea efecte pozitive asupra metabolismului expus un timp mai indelungat la lumina naturala a zilei si va permite cetatenilor sa aiba mai mult spor la lucru si la scoala.

Masura incearca sa corecteze o decizie din 1965, cand ceasurile au fost setate cu o ora in urma pentru a incuraja economisirea energiei, desi ulterior s-a observat ca masura a avut un efect negativ asupra performantelor oamenilor.

Noua ora va pozitiona Venezuela doar la 4 ore si 30 de minute in urma orei centrale a Europei, in loc de cinci ore cat este in prezent.

Sapamana trecuta, Chavez a prezentat Legislativului venezuelean proiectul de revizuire constitutionala ce i-ar permite un numar nelimitat de mandate. In cazul in care noua lege v-a fi adoptata de Parlament, liderul de le Caracas va putea elimina limita de mandate prezidentiale care l-ar impiedica sa candideze din nou in anul 2012.

De asemenea, la inceputul acestui an, Chavez a nationalizat industria petroliera si energetica si a primit acordul Adunarii Nationale pentru a prezida prin decrete.