Concernul din Detroit intentioneaza sa ridice la Jucu o fabrica de asamblare finala a automobilelor Opel, in valoare de 500 de milioane de euro.

Aceasta urmeaza sa ocupe 100 de hectare si presupune crearea a 4.000 de noi locuri de munca.

Prima runda de negocieri cu autoritatile judetene a avut loc la inceputul lunii august, in prezenta unei companii de consultanta.

Judetul Cluj se bate pentru investitia americana cu Brasovul si cu Bulgaria.

General Motors a pornit un proces de restructurare care implica inchiderea a 12 uzine in America de Nord.

Printre actionarii companiei nord-americane se numara si miliardarul rus Oleg Deripaska, implicat in afaceri cu aluminiu si automobile, care detine aproape 5% din capitalul social.

in zona Jucu s-a mai anuntat un investitor: Tuborg va construi un depozit de bere.

O prima runda de negocieri intre GM si autoritatile clujene a avut loc, conform informatiilor ZIUA de Cluj, timp de doua zile, in perioada8-9 august.

La intalniri au mai participat, alaturi de reprezentantii unei companii internationale de consultanta, Marius Nicoara, presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj, si Viorel Gavrea, director al societatii Tetarom, administrator al parcurilor industriale publice din judet.

Autoritatile clujene trebuie sa dea un raspuns pana in octombrie. intre timp, GM negociaza in paralel pentru locatii in Brasov sau in Bulgaria.

Sandoz pleacala Targu-Mures

“GM a vrut initial sa isi construiasca fabrica pe terenul de la Tractorul Brasov, dar acolo trebuia sa cumpere tot combinatul. Au avut discutii si cu Autocamioane Roman Brasov, insa nu s-au inteles cu patronul Ioan Neculaie.

Atunci au venit la cei de la Cluj si au cerut teren langa Nokia Village”, spun surse din mediul de afaceri.

Potrivit acestora, grupul farmaceutic elvetian Novartis, care si-a exprimat dorinta de a infiinta la Cluj o fabrica de medicamente a diviziei sale Sandoz,

a renuntat la terenul public pe care il viza in Tetarom 3 pentru unul privat inTargu-Mures, deoarece aceasta presupunea relocarea a 200 de angajati de la unitatile de profil existente in orasul respectiv.

Vine si Tuborg

“Nu pot sa confirm nici o intalnire cu reprezentantii GM”, a raspuns Nicoara. “Din surse neoficiale stiu ca este vorba de o fabrica, un service sau o reprezentanta General Motors in Parcul Tetarom 3. in zona de langa Nokia sunt disponibile 1.000 ha.

Acum se face descarcarea arheologica pentru viitoarea fabrica de telefoane mobile, s-au gasit acolo vestigii, monede. Cert este ca la noi vin in continuare investitori. Tuborg va avea aici un depozit de bere”, ne-a spus primarul din Jucu, Ioan Pojar.

Integral in Ziua de Cluj