Componenta indicelui BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), va fi modificata incepand cu data de 27 august. Potrivit unui comunicat al BVB, titlurile Oltchim si Azomures vor fi eliminate din structura indicelui BET si vor fi inlocuite cu actiunile SSIF Broker si Biofarm.

Astfel, din componenta indicelui BET vor face parte actiunile Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, Petrom, Rompetrol Rafinare, Transelectrica, SSIF Broker, Impact Developer & Contractor, Biofarm, Antibiotice Iasi si Turbomecanica.

Ponderea fiecarui simbol bursier in componenta indicelui BET, valorile factorilor de „free float” si valorile factorilor de reprezentare vor fi calculate de catre BVB pe baza preturilor de inchidere stabilite in sedinta de tranzactionare de miercuri, 22 august 2007.

„Modificarile si completarile aduse urmaresc sa creasca relevanta indicilor BVB si sa transforme indicii BET si BET-FI in principalele active suport pentru piata instrumentelor financiare derivate din Romania si pentru crearea de produse financiare structurate”, se mai arata in comunicatul BVB.

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index) a fost lansat la data de 19 septembrie 1997 cu o valoare de start de 1.000 de puncte, fiind primul indice bursier dezvoltat de BVB.

Acest indice isi propune sa ofere investitorilor si publicului o imagine sintetica asupra evolutiilor cotatiilor celor mai lichide zece actiuni admise la tranzactionare pe piata reglementata administrata de catre BVB (cu exceptia titlurilor SIF).

BET este un indice de preturi ponderat cu capitalizarea „free float-ului” companiilor care fac parte din componenta sa. Ponderea maxima pe care un simbol bursier o poate detine in indicele BET este de 20%.