Paramount Pictures si DreamWorks au anuntat luni ca vor renunta la formatul Blu-ray in favoarea HD DVD, intensificand cursa dintre cele doua tehnologii concurente, titreaza Associated Press.

Viitoarele filme lansate de Paramount Pictures, DreamWorks Pictures, Paramount Vantage, Nickelodeon Movies si MTV Films, printre care „Transformers”, Shrek the Third” si altele, vor beneficia de acuratetea oferita de aceasta tehnologie.

„Cred ca HD DVD nu este numai alegerea optima calitate-pret, dar si alegerea cea mai buna pentru Paramount”, a declarat Brad Grey, CEO Paramount Pictures.

Filmul „Spider-man 3” va fi accesibil doar in format Blu-ray, pe cand action-thriller-ul „The Bourne Ultimatum”, care va fi lansat de Universal Pictures va fi accesibil doar in formatul HD DVD.

Deoarece playerele HD DVD nu pot reda formatul Blu-ray, iar cele Blu-ray pe cele HD DVD, consumatorul dornic sa achizitioneze un astfel de player este pus in fata unei alegeri dificile.

Comparativ cu anul trecut, pretul unitatiilor HD DVD a scazut cu mult, facand astfel formatul mult mai accesibil pietei de larg consum. Acest lucru a dus la popularizarea acestuia, preturile asteaptadu-se sa scada in continuare. In prezent HD DVD playerele se comercializeaza undeva la 300 de dolari, comparativ cu cele Blu-ray dezvoltate de Sony, care se vand cu 500 de dolari.

”De la inceputul anului s-au vandut aproximativ 2,1 milioane de HD DVD-uri si 2.1 milioane de Blu-ray-uri comparativ cu cele 500 de milioane de DVD-uri”, a declarat Judith McCourt, research director, Home Media Research.

Cu toate ca discurile Blu-ray pot stoca mai multa informatie (in jur de 50 de gigabytes, comparativ cu cele HD DVD care nu pot stoca mai mult de 30 de gigabytes), tehnologiile de productie care sunt mai complicate in cazul Blu-ray, maresc pretul acestora.

Warner Bros. si Time Warner raman singurele studiouri majore care inca mai lanseaza filmele in ambele formate. Sony Pictures, 20th Century Fox, Walt Disney Co., Lions Gate Entertainment Corp. si Metro-Goldwyn-Mayer Inc. lanseaza in continuare filme exclusiv in formatul Blu-ray.