Telemobil, compania care detine operatorul de telefonie Zapp, traverseaza o perioada delicata.

Mediatizata emisiune de obligatiuni ce urma sa fie lansata pe pietele externe, pentru finantarea dezvoltarii, a fost suspendata pe o perioada nedeterminata, insucces care a determinat prestigioasa agentie internationala Standard&Poor’s sa scada ratingul corporatist al Telemobil de la stabil la negativ.

Daca avem in vedere si tacerea ce s-a asternut peste canalele de comunicare cu clientii, pe canalele audio-tv si media scrisa, cel mai probabil din lipsa fondurilor, tabloul general arata o companie care este daca nu in criza financiara, cel putin intr-o vizibila pierdere de viteza si de credibilitate.

Primul element care arata ca Telemobil nu traverseaza o perioada tocmai fericita si care poate ascunde semnele unei iminente crize financiare este esecul companiei de a lansa pe pietele internationale o emisiune de obligatiuni, in valoare de 125 milioane dolari (91,2 milioane euro).

Dincolo de motivatia companiei, explicata de oficiali prin necesitatea de a-si moderniza tehnologia de lucru in efortul de a ramane competitivi pe piata, ramane nevoia stringenta de bani a Telemobil, necesitate ce risca sa ramana neacoperita.

Pentru ca, cel putin pana in toamna, operatiunea a fost amanata si, spune Carmen Lazar, directorul de comunicare al Telemobil, nu se stie ce solutie se va adopta de board-ul companiei pentru obtinerea finantarii.

Amanarea emisiunii de obligatiuni a fost dictata din motive obiective, respectiv din cauza vacantei de vara in care a intrat comunitatea economica si care a impiedicat Zapp sa realizeze tehnic aceasta operatiune, a incercat oficialul Telemobil sa ne explice nereusita.

Cat despre motivele care au determinat compania sa incerce o astfel de capitalizare - oficial, emisiunea avea rolul de a atrage fonduri pentru finantarea proiectelor de dezvoltare a operatorului Zapp -, explicatiile au fost date cu zgarcenie, chiar daca aceasta operatiune a fost studiata temeinic de Zapp.

Parca sesizand subtirimea argumentelor, oficialii Telemobil, prin Carmen Lazar, au completat declaratia si ne-au explicat ca emisiunea a fost amanata si din cauza conditiilor financiare dificile ale pietei financiare inregistrate in perioada intentiei de lansare a obligatiunilor.

Pe de alta parte, in aceeasi incercare de a fi convingatori, reprezentantii companiei au declarat pentru SFin ca Telemobil a inceput imediat sa analizeze si alte posibilitati de finantare a procesului de dezvoltare a companiei, in acest moment nefiind 100% siguri ca dupa terminarea vacantei vom mai recurge la solutia emisiunii de obligatiuni, a mai spus Carmen Lazar.

Aceasta a doua parte a declaratiei reprezentantului Telemobil este foarte interesanta. Pe de o parte, pentru ca arata clar ca Telemobil are neaparat nevoie de bani - nu conteaza pentru ce -, iar pe de alta parte, pentru ca acrediteaza ideea ca emisiunea de obligatiuni nu doar ca a fost amanata, ci si ca se va renunta la ea.

Mai mult, declaratia lasa loc unei alte speculatii, respectiv finantarea dezvoltarii companiei prin vanzarea unei parti din actiuni. Care este o posibilitate de finantare...

Precizand ca suma vehiculata de media nu este cea corecta (125 milioane dolari) si ca nu pot face publica suma care urmeaza a fi accesata de Telemobil pentru dezvoltare, deoarece trebuie mai intai ca managementul companiei sa ia o decizie in acest sens si abia apoi sa facem comunicarea, Carmen Lazar a infirmat categoric zvonurile despre o posibila criza financiara a companiei si a declarat ca “nu se poate vorbi despre asa ceva la Telemobil”.

integral in Saptamana Financiara