Una din trasaturile specifice ale actualei campanii electorale din Ucraina o constituie, potrivit expertilor, absenta politologilor rusi. Nu, numarul lor nu s-a redus.

Numai ca accesul lor la principalii trei jucatori ai alegerilor legislative - Partidul Regiunilor, al premierului pro-rus Vladimir Ianukovici, Blocul Iulia Timosenko (BIUT) si organizatia pro-prezidentiala „Ucraina noastra - Autoapararea nationala” - a fost blocat de americani.

Expertii de peste Ocean sunt rasplatiti corespunzator: cateva milioane de dolari pentru „un sezon”, anunta Nezavisimaia Gazeta. Iar motivul consta in faptul ca politologii rusi veneau in Ucraina nu atat pentru bani, cat pentru testarea noilor strategii electorale.

Numai ca experienta ultimilor ani a demonstrat ca acele strategii care pot fi realizate cu succes in Rusia, nu functioneaza in Ucraina.

Ca atare, rusii au fost treptat indepartati si obligati sa cedeze pozitiile cheie in favoarea colegilor lor americani. La serviciile lor au apelat toti pionii principali de pe tabla jocurilor electorale, inclusiv fostul presedinte al Radei Supreme, Vladimir Litvin, care a esuat lamentabil la ultimele alegeri legislative.

Astfel, pentru Viktor Ianukovici lucreaza unul din cei mai prestigiosi consultanti politic din SUA - Paul Manafort, care l-a insotit pe premierul ucrainean si la alegerile anterioare.

Incepand din februarie 2007, BIUT a angajat un grup de consultanti in frunte cu fostul secretar de presa al presedintelui Bill Clinton, Joe Lockhart, in timp ce formatiunea lui Viktor Iuscenko a preferat serviciile lui Stan Anderson, un lobbist din Washington si care si-a deplasat la Kiev o adevarata armata de ajutoare.