Rusia a cerut Cehiei sa amane cu peste un an adoptarea unei decizii privind desfasurarea pe teritoriul ei a elementelor sistemului american de aparare anti-racheta. Seful Statului major al armatei, Iuri Baluevski, a vorbit despre o posibila modificare a cursului de politica externa a SUA dupa alegerile din 2008.

Expertii l-au catalogat pe general un mare optimist, relateaza publicatia electronica Gazeta.

„O decizie definitiva trebuie luata numai dupa o evaluare minutioasa a tuturor conditiilor, tehnice si de alta natura”, i-a sfatuit Baluevski pe politicienii de la Praga, subliniind ca aduce din partea colegilor lui rusi rugamintea „ca procesul sa fie tergiversat pana in octombrie-noiembrie 2008”.

Nu exclud, si-a justificat generalul cererea, „ca noua adminstratie americana sa impartaseasca alt punct de vedere in privinta deciziei actualei puteri de amplasare a ascutului aerian, sa revizuiasca riscurile si amenintarile dinspre vectorul sudic, in primul rand din partea Iranului”.

In cazul realizarii planurilor americne pentru Europa, a adaugat Baluevski, Rusia se va vedea obligata sa adopte masuri adecvate.

„As numi o ‚mare greseala’ un eventual accept al Pragai pentru desfasurarea sistemului american de aparare anti-racheta, pentru ca Rusia va fi nevoita sa recurca la masuri menite sa-i asigure securitatea”, a afirmat seful Statului major al armatei ruse.