Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, se da din nou in spectacol. De cateva zile, latifundiarul are pretentia ca toate vietuitoarele din curtea celei mai galonate formatii din Romania sa i se supuna orbeste. Becali l-a calcat in picioare pe antrenorul Gica Hagi, care a acceptat postura de pres, motivand sec: „Eu apar fotbalul”.

Crizele de isterie din ultimele aparitii televizate ale omului politic, finantatorului, filantropului, ctitorului Gigi Becali au socat si intrigat deopotriva.

Specialistii in tainele comportamentului uman cred ca iesirile violente in decorul bunului-simt si atitudinea de Mesia gata sa vindece Romania de toate relele e un amestec de patologie si teatru. Un expert in branding e convins ca Becali face si el ce stie si ce a facut de cand a aparut in piata publica, pe creasta unui munte de bani: circ.

„Nu iubeste nici oamenii, nici pe Dumnezeu”

Psihiatrul Florin Tudose a scris despre Becali in cartea „Psihopolitica Recidiva” (Editura Psyche, 2004). Tudose avertiza ca avem de-a face cu un individ care „nu se sinchiseste de reguli, de adevar sau de logica, iar lumea pe care o construieste este cea a dorintelor sale, de copil frustrat care acum se rasfata”.

„Asta e vestitul Gigi Becali. Latinii au o vorba care s-ar traduce asa: in furtuna se vad marii barbati. A aparut o criza la Steaua si iata-l in toata splendoarea lui. Acum il vedem si cat e de religios, de familist, care sunt valorile in care crede. Atunci cand a spus ca l-a adus pe Hagi la Steaua pentru ca e un antrenor bun, a mintit cu buna-stiinta.

Tot circul asta ar putea fi pus la cale de un consilier de imagine, iar Becali are vina de-a fi fost de acord cu aceasta marsavie. El a vrut de fapt sa cumpere gloria lui Hagi, pentru ca el asta face: cumpara. Ce mi se pare grav e ca pretinsul religios Becali isi foloseste aproapele. El nu iubeste nici oamenii, nici pe Dumnezeu. Se iubeste pe sine.

Comite cel mai grav dintre cele sapte pacate: trufia. Omul trufas e atat de orb incat se crede cel mai puternic”, explica psihiatrul.

Integral in EvZ

de Andrei Craciun