Comisia de privatizare a Automobile Craiova SA (ACSA) va definitiva contractul de vanzare a pachetului majoritar de 72,4% din actiunile societatii inainte de votarea in Parlament a legii speciale cerute de americanii de la Ford Motor Company.

Reprezentantii statului roman au avut o noua intalnire cu cei ai companiei Ford. Ministrul Mihai Voicu, membru in Comisia de privatizare, a declarat ulterior: "Consultantii juridici ai AVAS si Ford pot sa inceapa lucrul la contract si la proiectul de lege.

Chiar daca in Parlament adoptarea legii poate dura, in contract se poate pune o clauza prin care contractul sa intre in vigoare o data cu adoptarea legii". Pana atunci insa, comisia urmeaza sa aiba o intalnire si cu actionarii minoritari, care detin aproape un sfert din capitalul social al firmei, fara insa ca partile implicate sa precizeze data intalnirii.

Pana acum, Ford a facut oferta tehnica: investitii directe de 675 milioane de euro, cheltuieli totale de un miliard de euro, 300.000 de motoare si de autoturisme anual din 2011 si marirea numarului de salariati de la 4.000 la 7. 000-9.000 de persoane. Americanii au spus ca vor prezenta oferta financiara dupa o serie de clauze cerute printr-o lege speciala.

Ei vor asigurari in legatura cu datoriile de 750 milioane de euro pe care Fiscul le imputa producatorului de autoturisme, dar si cu grija fata de automobilele marca Daewoo aflate pe piata.

Comenzi suficiente

Uzina de automobile de la Craiova are contracte asigurate pentru acest an, cat si pentru prima parte a lui 2008, dupa cum au precizat reprezentantii companiei. Astfel, in primele sase luni ale anului in curs, fabrica a livrat pe piata romaneasca aproape 9.500 de autoturisme, in timp ce la export au mers 87.000 de motoare si 107.000 de cutii de viteze.

Exporturile merg, in general, spre tarile unde mai exista fabrici Daewoo, in Polonia, Egipt, Ucraina, Uzbekistan si chiar Coreea de Sud. "Vanzarile de motoare si cutii de viteze au crescut cu 40-50% fata de anul trecut. Contracte avem asigurate, din acest punct de vedere, pentru 2007 si prima parte a anului 2008. Avem si o crestere cu 10% a numarului de salariati.

Datorita comenzilor, am mai angajat 450 de persoane", a precizat Valeriu Garlea, purtatorul de cuvant al Daewoo Automobile Romania SA (DWAR).

Integral in Romania Libera

de Bogdan Grosereanu