Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru grupurile de producatori din sectorul legume si fructe, pentru ca Ministerul Agriculturii conditioneaza acest ajutor de o vanzare de cel putin un milion de euro anual. Suma este de aproximativ 20 de ori mai mare fata de capacitatea reala de productie a grupurilor autohtone.

„Nu este exclus sa ajungem la o asemenea dezvoltare, in timp, dar acum nu exista niciun grup de producatori care sa vanda legume si fructe de un milion de euro anual", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei. Sunt si voci care sustin ca statul roman ar fi putut sa amane adoptarea acestui act normativ.

„Acest ordin este prematur, nu trebuia elaborat. Pe de o parte, trebuia sa asteptam aprobarea reformei din sectorul legume si fructe din cadrul Uniunii, in functie de care vom modifica din nou legea. Pe de alta parte, trebuia sa profitam de perioada de tranzitie pana in 2009 si sa facem legislatia in functie de realitatea din teren", spune fostul consilier in cadrul MADR, Cornelia Ionescu.

Aceasta a precizat ca, pana la sfarsitul lunii iulie, Ministerul Agriculturii a recunoscut 49 de grupuri de producatori din sectorul legume si fructe. Fermierii romani nu doresc sa se asocieze si Ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa gaseasca o modalitate reala de incurajare.

Chiar si grupurile existente sunt diferite de cele din Uniunea Europeana, fermierii vand mai mult separat, chiar daca apartin unui grup", a explicat Cornelia Ionescu. Bugetul comunitar pentru sectorul fructelor si legumelor se ridica la 1,5 miliarde de euro pe an.

Integral in Adevarul