Trei sute de cetateni romani de etnie roma au fost evacuati dintr-o tabara de corturi din apropierea localitatii La Herrera (Albacete) dupa interventia ofiterilor din Garda Civila, relateaza cotidianul El Mundo, citat de Realitatea TV. Potrivit ziarului, politistii le-au cerut actele imigrantilor, iar cei care se aflau in tabara in timpul controlului au fost obligati sa paraseasca zona.

Cotidianul spaniol afirma ca zeci de corturi au ramas langa apeductul Tajo-Segura unde se afla tabara romilor, iar in zona continua sa se afle si alti imigranti care au declarat ca "nu au unde sa mearga".

In ultimele saptamani, presa din Spania a relatat pe larg despre romii care s-au instalat in regiunea Albacete. Localnicii si autoritatile locale au facut apel la guvernul de la Madrid dupa ce au observat ca imigrantii fac baie si isi spala rufele in apa care curge din conducta care alimenteaza satul cu apa.

Autoritatile din Castilla-La Mancha au declarat ca prezenta efectivelor Garzii Civile in zona a fost sporita pentru a "evita confruntarile" intre localnici si imigrati romani.

Reprezentanti ai Asociatiei Colective de Ajutorare a Imigrantilor, aflati alaturi de cei aproximativ 15 imigranti ramasi in tabara, au deplans faptul ca evacuarea taberei de corturi a fost facuta fara sa se fi gasit o alternativa, cum ar fi instalarea romilor intr-o zona amenajata special in acest scop.