Guvernul de la Teheran a amenintat ca va interzice in viitor accesul bancilor germane importante care se retrag din Iran la presiunea Statelor Unite si ca actiunile lor ar putea avea consecinte pe termen indelungat.

"Nu suntem multumiti de decizia bancilor", a declarat viceguvernatorul Bancii Centrale a Iranului, Mohammad Jafar Mojarrad, citat de "Financial Times Detschland", adaugand ca "nimeni nu poate garanta ca ele se vor reintoarce atunci cand aici vor reveni vremurile bune".

Deutsche Bank, cea mai mare banca comerciala din tara, si Commerzbank au inceput sa-si retraga treptat investitiile din Iran in ultimele luni, in timp ce Dresdner Bank a anuntat ca-si va incheia complet "activitatile cu Iranul si in Iran", citand "cheltuielile birocratice".

Alte cateva banci europene, intre care Credit Suisse si USB, au luat deja decizii similare, reducandu-si sau chiar incheindu-si complet activitatile in Iran.

Autoritatile americane au declarat ca urmaresc sa izoleze financiar Iranul deoarece sistemul sau bancar, controlat de stat, sustine terorismul iar guvernul de la Teheran isi continua programul nuclear in ciuda opozitiei internationale.