Legea 118/2007, publicata deja in Monitorul Oficial, propune avizarea de catre Ministerul Sanatatii a practicantilor de medicina alternativa. Medicii, nemultumiti, sustin ca se incurajeaza practicarea unor terapii discutabile care pun in pericol viata bolnavilor.

In Monitorul Oficial nr. 305 a fost publicata legea privind organizarea si functionarea practicilor de medicina complementara/alternativa, care reglementeaza "activitatile de medicina complementara/alternativa... care cuprind practici si terapii naturiste, biologice, de nutritie, terapii manuale, bioelectromagnetice si energetice". Dr. farm.

Ovidiu Bojor, membru al Academiei de stiinte Medicale, a declarat ca unul dintre efectele acestui act normativ ar putea fi promovarea sarlatanilor si escrocilor. Aceasta temere vine din faptul ca legea nu cere in mod obligatoriu studii de specialitate medicale pentru practicarea tehnicilor alternative.

Astfel, oricare absolvent de invatamant superior, inclusiv un licentiat in drept, agricultura sau metalurgie, poate deveni practicant al astrologiei medicale, de exemplu, daca obtine dreptul de libera practica. Autorii legii sustin ca atestatele ce vor fi eliberate de ministerul Sanatatii reprezinta o bariera suficient de solida pentru a impiedica accesul sarlatanilor.

Ce nu explica legea este care vor fi criteriile de evaluare a celor ce pretind ca sunt specialisti in "tratamente cu lumina naturala si artificiala", "metoda Feldenkrais", "cristaloterapie" si "tehnica radianta".

plecsnd de la aceste intrebari, numerosi medici sustin ca reglementarea este controversata si riscanta, avand in vedere ca multi bolnavi disperati, in stadii terminale, se lasa pe mana unor astfel de vraci fara sa mai urmeze tratamentul clasic, prescris de medic.

Multi romani apeleaza la tot soiul de tamaduitori dubiosi, acceptand practici care de fapt le agraveaza in timp bolile si le pun viata in pericol. "Fara a avea cunostinte de anatomie, farmacodinamica, toxicologie etc. nici un absolvent de studii superioare nu poate practica aceste metode", a precizat dr. farm. Ovidiu Bojor.

Specialistul a subliniat ca forma actuala a legii nu este integrata in UE. "Acolo sunt facultati specializate cu o durata de 5-6 ani si colegii in care se pregatesc specialisti in diferite domenii (aromoterapie, acupunctura, gemoterapie, fizioterapie, osteopatie etc.), dupa care se obtine acreditarea in fata unei comisii foarte exigente", a explicat dr. farm. Bojor.

Initiatorul acestei legi "dubioase" este prof. dr. Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, care si-a convins colegii din Parlament sa-i sustina demersurile.

Astfel, profesorul Ifrim doreste, prin initiativa legislativa, infiintarea unui Ordin al Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa, care va avea ca obiect de activitate controlul si supravegherea exercitarii profesiei de practician de medicina complementara.

Potrivit anexei legii, exista aproape 50 de domenii unde "aromaterapisti", "oligoterapeuti", practicanti de Ayurveda, Su Jok, Rofling si tehnica Dian Xue au de acum posibilitatea sa-si desfasoare legal o activitate extrem de profitabila pe spinarea unor oameni bolnavi si nevoiasi.

Initiator

Profesorul Mircea Ifrim neaga ca ar exista un interes personal in promovarea Legii 118. Legatura este sotia profesorului, de origine chineza, practiciana a terapiilor complementare. "Aceasta afirmatie este calomnioasa. Faptul ca sotia mea este medic si in comitetul director al Societatii Internationale de Medicina Traditionala, are proiecte de cercetare, doctorat poate fi un lucru benefic.

Scopul acestei legi este ca o serie de oameni sa nu mai poata practica anumite specialitati. In norme se va specifica cine poate sa practice, in ce conditii etc. Aceste servicii se pot sau nu deconta. Ministerul Sanatatii si CNAS vor judeca acest lucru. La ora actuala, se deconteaza serviciile Centrului National de Acupunctura, unde se face acupunctura moderna."

Integral in Romania Libera