Comuna clujeana Jucu de Sus a devenit un magnet pentru greii industriei mondiale, dupa anuntul investitiilor Nokia. Tuborg isi construieste un depozit regional, iar General Motors isi negociaza viitoarea locatie a fabricii.

Comuna clujeana jucu de Sus a inceput sa resimta puternic presiunea investitorilor care doresc sa faca afaceri in apropierea parcului industrial Tetarom III, al carui principal client este concernul finlandez Nokia.

Printre companiile care au avut contacte cu autoritatile locale in incercarea de a gasi amplasamente interesante pentru viitoarele lor investitii se numara colosul american General Motors (GM).

Potrivit unor surse locale, americanii de la GM au purtat discutii cu conducerea parcului industrial si s-au aratat interesati de posibilitatea construirii unei fabrici in care sa asambleze autoturisme Opel destinate pietei est-europene. Modelul este acelasi cu cel al finlandezilor de la Nokia.

Acestia au anuntat ca vor aduce la Cluj componentele necesare asamblarii telefoanelor care vor fi comercializate pe pietele asiatica, est-europeana si nord-africana.

Negocieri secrete

Presedintele Consiliului Judeten Cluj, Marius Nicoara, nu a negat informatiile despre venirea in judetul Cluj a GM, dar nici nu le-a confirmat.

Daca discutiile cu GM sunt caracterizate prin aceeasi secretomanie care a inconjurat si negocierile cu Nokia, compania SC United Breweries Bereprod SRL, producatorul in Romania al berii Tuborg, se afla intr-o faza avansata a investitiei sale intr-un depozit regional, tot in comuna clujeana Jucu de Sus.

"Cei de la Tuborg au cumparat teren de la privati, aici, la noi in comuna, si deja sunt in faza de avizare a investitiei", a explicat primarul interimar al comunei Jucu, Dorel Ioan Pojar.

Primul om de afaceri care a intuit potentialul de dezvoltare economica al comunei Jucu, aflata la 18 km de Cluj-Napoca, a fost omul de afaceri clujean Octavian Buzoianu, managerul companiei care produce berea Ursus, dar si proprietarul, intr-un business de familie, al fabricii de dulciuri Feleacul SA si al companiei Eurofarm SRL.

Buzoianu a obtinut de la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj - utilizatorul celei mai mari parcele de teren din zona respectiva, aflata in proprietatea Ministerului Educatiei - un contract de parteneriat in baza caruia pe terenurile USAMV va dezvolta o investitie intr-o ferma de vaci pentru lapte si pentru care a obtinut o finantare de circa doua milioane de euro din programul SAPARD.

Integral in Romania Libera