Ziua de joi a adus cresteri spectaculoase la Bursa de Valori Bucuresti, cu mult peste asteptarile investitorilor, avand in vedere faptul ca in saptamanile anterioare piata s-a aflat sub o presiune negativa destul de accentuata.

Asa cum scaderile actiunilor de la BVB au fost induse de trendul descendent al burselor externe, la fel acum, cand majoritatea indicilor bursieri importanti din lume au consemnat cresteri de 1-3 puncte procentuale, era normal ca si bursa romaneasca sa creasca.

Pentru ca pe piata noastra

lichiditatea este scazuta, iar investitorii destul de redusi la numar, este normal ca volatilitatea sa fie mai ridicata, adica amplitudinea de miscare a preturilor este mai mare, indiferent de directie. Ca atare, indicii bursieri bucuresteni au crescut cu peste doua procente.

Cea mai modesta apreciere a apartinut indicelui BET-C, care a crescut cu "doar" 2,66%, in vreme ce BET-FI s-a apreciat cu 5,54%, adica a castigat intr-o singura zi la nivelul randamentului pe care l-am obtine intr-un an intreg pentru un depozit la banca. Desigur, in cazul plasamentelor bursiere exista riscuri, in unele situatii destul de consistente.

Asadar, nu putem indentifica unul sau mai multe evenimente punctuale care sa fi stat la baza cresterilor agresive de astazi.

Integral in Romania Libera

de Iulian Panait